Gott om kort på festivalen
Russin tipsar om några bra kortfilmer som visas på GFF 2002
En av de få tillfällen man kan njuta av det mer komprimerade filmberättandet är på filmfestivaler och inte minst så på Göteborg Film Festival. Det finns väldigt mycket kortfilm att välja bland och därför har Andreas plockat ut några som han tycker är värda att se.Biofilmer tycks bli allt längre för varje år som går och standardlängden för en spelfilm börjar väl krypa upp mot närmare två och en halv timme. Alltför ofta är tyvärr historien inte mastig nog att fylla så lång speltid vilket i många fall ger oss utdragna och långtråkiga filmer. Men med kortfilm är det en annan sak. Där gäller det att vara så effektiv som möjligt, inte minst för att de ofta görs på en mycket begränsad budget och för att det är dyrt med film. I kortfilmen kan man berätta de små historierna som kanske bara behöver några minuter på sig men som ändå kan vara mer intressanta än ett tretimmars epos. En bra kortfilm kan både roa och oroa, den kan berätta om okända ting, den kan underhålla och fascinera. Är det en dålig kortfilm, tja, då är den ju i alla fall kort och man har inte slösat bort så mycket tid på den.
Det görs otroligt mycket kort- och halvlång film i Sverige, men det är inte så ofta man får möjlighet att se dem. Ett av de få tillfällen man kan njuta av det mer komprimerade filmberättandet är på filmfestivaler och inte minst så på Göteborg Film Festival. Festivalen har nämligen i uppdrag att visa alla svenska produktioner som är filmade på riktig film. Därutöver visas också ett urval av filmer som är skapade på video. Det finns en del att bita i, inte minst bland de närmare 70 kortfilmer som får sin allra första visning under festivalen.
Filmerna visas i paket med flera filmer efter varandra så att man kan se flera på en gång. Man kan, om man vill och inte lider av alltför grav träsmaksbak, även bli en aning fanatisk och besöka ett åttatimmars novellfilmsmaraton späckat med olika historier och filmäventyr.
För att göra valet av kortfilm lite enklare har jag i all enkelhet plockat ut tretton filmer som jag har sett och som jag tycker är riktigt bra.
35°
Regi: Charlotta Tengroth & Klara Björk
Längd: 7 min
Under en bilfärd i sommarsverige uppstår gräl mellan föräldrarna och den lilla flickan i baksätet passar på att utforska omgivningarna för att komma undan ett tag. Med ett underbart svartvitt foto skildras den ordlösa historien och blir både vacker och nervig på samma gång.
Familj igen
Regi: Ruben Östlund
Längd: 59 min
En mycket, mycket bra dokumentär där Ruben Östlund låter sina frånskilda föräldrar berätta om sina ibland mycket olika syner på förhållandet och på skilsmässan.
Ruben Östlund är för övrigt nominerad till en Guldbagge för bästa dokumentärfilm med filmen "Låt dom andra sköta kärleken"
Festen
Regi: Per Teljer
Längd: 42 min
Det är nyårsafton i en Göteborgsförort och denna händelse ska firas av två bröder och en på gatan upplockad gammal kompis. Stämningen går från dålig till sämre allteftersom spriten minskar i flaskorna diskussionerna blir allt högljuddare. Deprimerande och depraverat i en så härligt sunkig miljö att det nästan blir njutbart.
Hundarna
Regi: Thomas Tidholm
Längd: 60 min
Författaren Thomas Tidholms regidebut är en utsökt skröna om en man som skjuter hundar, hans fru som kräver omtapetsering i badrummet, deras impulsiva dotter som flyttar hem igen och hennes före detta pojkvän som för en desperat kamp för att åtminstone få tillbaka sin DVD-spelare. Berättarlusten står som veritabla spön i backen.
Looking at the Stars
Regi: David Flamholc & Francisco Centofanti
Längd: 13 min
En dokumentär av David Flamholc om hemlösa i London. Det mest slående med filmen är dess respektfyllda skildring av starka och integritetsfyllda människor som av en eller annan anledning hamnat på gatan. Filmen skildrar de hemlösas tillvaro ur deras eget perspektiv och inte "från ovan" som fallet ofta är i andra dokumentärer. En helt klart intressant och fängslande film.
Love Boogie
Regi: Lena Koppel
Längd: 60 min
Love Boogie är en ungdomsfilm som, för ovanlighetens skull, är lika välgjord som den är välspelad. Om kärlek, sex och hur svårt det kan vara med relationer. Typ.
Lustskolan
Regi: Ligist Film
Längd: 12 min
En informativ film om sex och samlevnad i härligt 60-talsstuk där praktik kombineras med pedagogiska animationer och som görs fullständig av en dåligt dubbad läromästare med pipan i högsta hugg.
M + P = Osant
Regi: Anna Hylander
Längd: 21 min
Karin är kär i sin klasskompis Johan. Pappa är kär i mamma. Men mamma är inte kär i pappa längre. Anna Hylander lyckas på ett både underhållande och smått gripande sätt berätta en historia om kärlekens fram- och baksidor sett ur Karins perspektiv. En extra eloge till talangfulla Jasmin Gaiottino som är mycket bra i rollen som Karin.
McAllisters fält (McAllister's Field)
Regi: Axel Grigor
Längd: 7 min
Det syns rök bortåt fälten och grannarna undrar om den påhittige, och av just denna anledning inte helt uppskattade, McAllister har lyckats tända eld på åkrarna av misstag. Detta är en underhållande liten historia som är lika entusiastiskt berättad som den är välgjord.
Music for One Apartment and Six Drummers
Regi: Johannes Stjärne Nilssons och Ola Simonsson
Längd: 9 min
Guldbaggenominerad, prisbelönt och allmänt uppskattad kortfilmspärla om hur mycket musik man kan få ut av en alldeles vanlig lägenhet. Om du inte har sett den ännu ska du verkligen passa på detta tillfälle.
Samlaren
Regi: Stefan Larsson
Längd: 10 min
Samlaren är en rolig och smått absurd kortfilm om Folke och hans lite annorlunda samlarintresse.
Tack
Regi: Jakob Skarin
Längd: 5 min
"Vad säger man när man får någonting?" Den otacksamma huvudpersonen i denna kortfilm får oväntade problem med en bankomat eftersom han har svårt att säga det lilla ordet tack.
Villospår
Regi: Marlene Högmark
Längd: 6 min
Gränsen mellan fantasi och verklighet suddas ut när ett pars diskussion övergår i härliga sång- och dansnummer i stil med Dennis Potters underbara tv-serie "Lipstick on my Collar". Klart sevärd.
© Andreas Hallgren2002-01-13