Mestadels magnifika mästare i luften

[ 2024-04-20 , Johan Lindahl]

Ville jag verkligen gilla den här serien? Troligen inte. Hur många skapelser av den här varan finns det numera egentligen? Om tappra unga gossar som skickas ut i krig i allmänhet och andra världskriget i synnerhet. Som sagt unga, oftast välrakade och ibland svåra att skilja från varandra. Det sistnämnda är ett av de genomgående problemen med militärskildringar. Och andra världskriget har en sådan oemotståndlig dragningskraft på berättare eftersom det i efterhand framstår som en av de mer moraliskt kristallklara konflikter som utspelats. Du kan inte annat än stödja den ena sidan, nästan oavsett hur dess företrädare framstår på ett personligt plan.

Numera ser världskartan aningen annorlunda ut, men åtminstone ibland kan det tyckas finnas tydliga skillnader mellan rätt och fel. Mellan vilken part i en pågående konflikt som har rätten på sin sida. Och därför landar, eller ska vi säga lyfter, den här serien in i en tacksam tid. Osäker. Där vi som svenska medborgare strängt uppmanas att inta beredskap för något som vi åtminstone i teorin preparerat oss för under lång tid, men färre av oss har direkt erfarenhet av. Krig.

Tom Hanks och Steven Spielberg är inga duvungar när det gäller krigsskildringar, vare sig som regissörer och aktörer eller producenter. Och nu återvänder de som just exekutiva producenter till ett av sina favoritämnen: andra världskriget. Med fokus på en skara bombflygare som jänkarna skickar över till Storbritannien för att bistå i kampen mot Nazityskland. Året är 1943 när vi släpps in i handlingen. Redan första timmen innehåller så mycket drama att det hade räckt till en långfilm i ämnet. De vet hur de ska göra för att dra in oss i den här världen. Det kanske inte är så många av de här unga männen som lyckas utveckla riktiga personligheter redan här, men vi förstår insatserna som står på spel. De kastas in i något brutalt och obarmhärtigt och offer krävs redan vid det första uppdraget som återges.

Det här är supertraditionell storytelling där samtidens alla tekniska möjligheter står till buds. Kanske klichéartade meningsutbyten och karaktärer som förväntas hålla garden uppe, visa rätt attityd och inte släppa till några svaga punkter. Inga blottor får synas. Men snart framgår att de är här för sina unga livs största utmaning hittills. Och alla kommer inte att överleva. Det är både kantigt och kraftfullt. Både inspirerande och illusionskrossande. Jo, jag är mer imponerad än jag förväntade mig vara efter inledningen.

Andra avsnittet begår nästan en omstart i att bygga karaktärer och relationer och beskriva stämningen på flygbasen efter de dramatiska förvecklingarna vi redan sett. Fortfarande märks mycket grabbig optimism men parad med insikten om de extrema riskerna och de katastrofala konsekvenserna av misstag uppe i luften. En del detaljer man kanske inte hör så ofta om, som gnabbande och ömsesidiga pikar mellan brittiska och amerikanska piloter som tycks ha olika åsikter kring exempelvis om man borde bomba på dagen eller natten. Väl i hetluften igen konfronteras de med dilemman som en ständigt flygsjuk kartläsare, vilken nästan fyller en funktion som avspänningskomik, om det nu inte vore så att felnavigeringar under de här omständigheterna kan få ganska otrevliga följder.

Värt att fortsätta följa? Jo, det verkar så. Faktiskt.







     

Dela |