Terrorism kontra totalitär korporativism - tema för "Continuum"

[ 2014-03-02 , Johan Lindahl]

Hmmm. Svårfångad science fiction. Ojämna ytor och flackande djup. Men med något speciellt som trots allt skapade en attraktion. Jag och min fru började följa kanadensiska ”Continuum” lite på vinst och förlust via HBO någon gång förra året. Nu är TV6 på väg att börja sända serien från scratch. Och en tredje säsong är på gång annorstädes, men exakt när den blir tillgänglig i Sverige vågar jag inte svara på - än.

Värt att hoppa på tåget? Jo, om premissen verkar lovande så ge det gärna en chans. Och den är följande: Ledarna för en terrororganisation i ett framtida högteknologiskt samhälle, anno 2077, är på väg att avrättas med någon typ av strålningsmetod jag inte är i stånd att beskriva mer intelligent. I stället skickas de tillbaka 65 år, till vår tid ungefär nu. På köpet kommer även säkerhetspolisen Kiera Cameron som var ett av vittnena på plats i exekutionskammaren. Terroristerna i gruppen Liber8 har inte oväntat en plan för att förändra den förväntade framtiden, medan den högst överraskade Kiera inser att hon har ett ansvar för att stoppa dem.

Ett sådant uppslag kan landa lite var som helst och serien verkade framförallt under första säsongen en smula vilsen i sina ambitioner. Snutklyschor och en del stelt agerande i ena stunden mötte plötsligt stimulerande och lagom provocerande tankestoff. Vad är farligast - terrorattentat eller totalitär korporativism? Vad var hela sanningen bakom komplotten? Var det en slump att Liber8-medlemmarna och agenten Kiera sändes iväg samtidigt? Kvalitetskurvan pendlade upp och ner. Efter att ha sett de två första säsongerna kan jag i alla fall konstatera att allt blir mer komplicerat, med flera oväntade omkastningar, roliga rockader och en betoning på alla inbyggda paradoxer. Där det inledningsvis kändes som om flera intressanta idéer kvävdes i sin linda och stannade halvvägs har en klar utveckling skett, mot mer oförutsägbara och ibland svårtolkade konsekvenser för alla inblandade.

Om inte annat finns redan från början ett underhållningsvärde och handlingen rullar på utan alltför många döda punkter. Och Kiera (Rachel Nichols) är trots en viss tillknäppthet ganska tilltalande som välutrustad, artificiellt extrakompetent fisk i fel vattendrag.     

Dela |