Överraskande intriger i orange

[ 2014-01-04 , Johan Lindahl]

Kvinnofängelser. På film och i seriesammanhang. Vi vet vad som väntar. Och visst finns det där även här; intrigerna, korruptionen, samkönade kärleksrelationer och våldsutbrott. Men ändå påfallande nedtonat eller åtminstone inte exploaterande och lättvindigt utportionerat för att hålla publiken vaken. Nej, det är mer nyanserat - och ofta mer överraskande - än så.

"Orange Is the New Black" har blivit en av det senaste årets mer omtalade nya serieskapelser. Inte minst som en av streamingtjänsten Netflix egna originalproduktioner och därmed ett ansikte utåt för deras expanderande ambitioner, ihop med inte minst "House of Cards". Efter att ha tagit oss igenom större delen av den första (och enda?) säsongen med sammanlagt 13 avsnitt, har vi i vårt hushåll i alla fall haft utbyte av denna fängelseskildring med kvinnor i huvudrollerna. Skaparna har rafsat ihop inte bara en eller två utan ett drygt dussintal spännande personligheter att utforska och följa bakom fängelsemurarna, där det mesta av handlingen tilldrar sig. Sidospåret med nyinlåsta Pipers pojkväns privata grubblerier är just ett sidospår och tilldelas inte lika mycket uppmärksamhet.

Utgångspunkten är, för de oinvigda, att 30-something-Piper som etablerat ett till synes fungerande medelklassliv med sambon Larry, hemsöks av sitt förflutna och måste avtjäna ett relativt kort men ändå villaidyllsavbrytande frihetsberövningsstraff på grund av ett smuggeluppdrag hon begick flera år tidigare på uppdrag av sin dåvarande flickvän. Jo, det har hänt en del i Pipers liv som inte alltid går ihop med omgivningens nuvarande bild av henne. Nu byts den invanda sociala omgivningen ut mot andra kvinnor som alla gjort något för att låsas in under varierande tidsrymder. Det är framförallt deras inbördes förehavanden det fokuseras på. Och som skaparen Jenji Kohan med flera lyckas göra något originellt och faktiskt ofta inspirerande av. Här har alla okända sidor att exponera när situationen kräver det. Och att miljön i sig påverkar personligheten och hur internerna utvecklas är ganska uppenbart. Det gäller även Piper… Exakt hur allt nu avrundas vet jag av naturliga skäl inte än, men förhoppningsvis håller serien stilen säsongen ut. Fortsättning följer?     

Dela |