Skapligt äkta scifi-känsla i svensk regi

[ 2012-01-22 , Johan Lindahl]

Så nu ger sig svenska dramafabriken in i den artificiella intelligensvärlden - om jag vågar mig på en generalisering. Just här har vi väl inte producerat så mycket på det temat med någon högre ambitionsnivå hittills. Rätta mig gärna om jag har fel. Själv tänker jag i alla händelser mest på förlagor som "Terminator", Spielbergs "A.I." och framförallt "Battlestar Galactica" när det svenska samhället nu invaderas av hushållsmaskiner, hantverkare och hembiträden som ser väldigt mänskliga ut. Men inte så mycket att de inte kan skiljas från den 'äkta varan' - vad det nu egentligen innebär. Man kan förmoda att titeln "Äkta människor" bär på en del dubbeltydigheter. De första två avsnitten sändes i följd på SVT denna kväll.

- Du kanske tänker oss vi bara ska lägga oss ner på marken och långsamt ladda ur.
Några av 'hubotarna' är på rymmen, medan andra arbetar vidare åt sina ägare där de kan åstadkomma både bättre ordning som allvarliga spänningar i relationerna. Svartsjuka, frågan om de kan användas som sexleksaker, maskiner som tänker för mycket och inte bara lyder order... Det finns en del väntade komplikationer som serien givetvis inte kan hålla sig ifrån. Men hur många oväntade och helt originella uppslag kommer de att kunna presentera framöver? Inledningen är i alla fall ganska lovande, tycker jag. Återhållet oroande atmosfär där man väntar på att fasaderna ska krackelera och någon sorts metaforiska bomber brisera, vilket de i viss mån redan gjort. Och hundregin är inte heller helt hopplös...

Har serien tänt till på alla möjliga cylindrar redan? Nej, inte än, men jag hoppas på en stegrande spänning söndagarna som kommer.     

Dela |