Visitor Q (2001)

Man kan förstå att syrran lämnar familjen...

4 russin

"Visitor Q" är en minst sagt bisarr film. Regissören Takashi Miike som formligen spottar ur sig fimer (sedan 1991 har det blivit 47 långfilmer och tv-serier), visar med "Visitor Q" en obändig vilja att provocera och ruska om publiken och det lyckas han verkligen med. Vissa av scenerna i filmen är så pass starka att jag inte betvivlar att de kommer att finnas i mitt medvetande resten av livet.

Filmen börjar med en textskylt som lyder: "Have you ever fucked your father?". Vad vi sedan får se är en utdragen skildring av just detta påstående. Filmen följer sedan huvudsakligen pappan och resten av hans minst sagt underliga familj. Dottern är prostituerad, sonen är mobbad och agerar ut sin ilska genom att piska sin mor på kvällarna. Han har till och med en stor samling med olika mattpiskare i garderoben. Modern i sin tur tar droger för att fly undan verkligheten och hon är för övrigt också prostituerad. Fadern är en misslyckad filmare som hittar på det ena bisarra och självutlämnande dokumentärfilmskonceptet efter det andra för att få jobb.

Så här långt kanske det låter lite Norén över det hela men tro mig, Norén är en gökunge i sammanhanget. Familjen i "Visitor Q" lever bokstavligt talat i ett fängelse vars enda murar är familjemedlemmarna själva. En dag kommer en främling in i familjen (introduceras genom att han drämmer en stor sten i huvudet på pappan) och främlingen ställer familjens liv på ända och trots att han kan verka vara passiv så är det han som förlöser hämningarna, uppfyller drömmarna och ger hopp åt karaktärerna i filmen.

"Visitor Q" är totalt oförutsägbar och laddad med ett symbolspråk som är både djärvt, frånstötande, roligt och otroligt fascinerande på samma gång. När man sitter på biografen drivs man hela tiden till gränsen där de bisarra händelserna blir så bisarra att det blir roligt och trots att det är både otäcka och våldsamma händelser som skildras så hörs ändå ganska många oroliga fniss runtom i salongen. Detta finner jag dock enbart positivt. Det är bara bra filmskapare som får folk att ge upp ett nervöst skratt som lika gärna kommer fastna i halsen om någon sekund eftersom filmupplevelsen är så stark. Todd Solondz gör samma sak i "Happiness" och det är inte ofta man får uppleva det.

Det blir fyra russin till "Visitor Q". En varning bör dock i ärlighetens namn ändå utfärdas. Har man svårt för närgående nekrofili, bröstmjölk och en mikrofon uppkörd i en människas anus kanske inte filmen bör ligga som högsta prioritet på biolistan. Alla andra kan dock förvänta sig en omtumlade, bisarr upplevelse som belönar tittaren.

© Johan Hultgren
2001-11-13Originaltitel: Visitor Q
Japan, 2001
Regi: Takashi Miike
Med: Kenichi Endo, Shoko Nakahara

Genre: Drama, Komedi     

Dela |