Fifty Shades of Grey (2015)

Ojämn med oklart syfte - men ingen kalkon

2 russin

”I put a spell on you”… Ska det vara passande inledningsmusik till det här, alltså? Filmen som släpptes för drygt två år sedan och hunnit fått en uppföljare. Bättre sent än aldrig… Gäller ibland även för recensioner. Fashionabla miljöer. Klinisk atmosfär. Blått och vitt som kallt stål för ögonen. Men huvudpersonen Anastasia heter Steele i efternamn, så hon borde passa in. Den sägenomsusade Mr Grey har mycket riktigt en grå kostym och deras samspel i introduktionen påminner inte så litet om ”Secretary” med James Spader och Maggie Gyllenhaal, om någon minns den från millenniets barndom.

- Jag utövar kontroll på om alla områden, miss Steele.
Svar på intervjufråga till den mäktige magnaten som trots sin ungdom klättrat till de högre sfärerna av näringspyramiden. Anastasia är studenten som hoppar in för att intervjua uppkomlingen, med frågor som någon annan skrivit. Till en man beskriven som den mest eftertraktade ungkarlen i världen, ibland sammanfattad som ’ridiculously hot’. ”Fifty Shades”-konceptet är som de flesta förmodligen vet, först etablerat som ett bokfenomen bland kvinnor. Och den här första filmen verkade, åtminstone statistiskt när den släpptes, uppskattas betydligt mer av kvinnor. Inte alls lika mycket av män. Varför? Vad är grejen med Grey?

Insikterna i hans psyke förmedlas främst genom raka repliker som ’I am used to getting my own way’, ’I don't do the girlfriend thing’ och ’I don't do romance’. Många reservationer där alltså. Däremot har han sin egen helikopter med logotyp - och som han styr själv! Inte minst, han har ett lekrum. Och så är vi inne i det omtalade S & M-temat som skapat hela kulten. Seattle. Regntunga skyar. Allt mer upphetsade övningar inomhus. Eller är de? Heta? Uppbyggnaden mot dramats höjdpunkt interfolieras med strategiskt utplacerade musikstycken, det vill säga pop av olika schatteringar. Frågan är hur mycket texterna betyder. Hur mycket symbolik sprängs in i exempelvis ”Beast of Burden”?

Och är ”Fifty Shades” fungerande konsumentupplysning angående den här lilla, eller kanske inte så lilla, subkulturen?

Han vill dominera. Hon är oskuld när allt börjar, men vill inte underkasta sig hur enkelt som helst. Men det är ju inget normalt förhållande. Han sysslar ju inte med romans, eller hur? Snarare affärsavtal. Jo, bokstavligen. Med föregående förhandlingar och allt. Efterhand utforskas även huvudpersonernas respektive förhållande till sina föräldrar, något som ska ge oss nycklar till varför de är som de är. Gör vad de gör. Reagerar som de reagerar. Inte minst gäller det Christian Greys omvittnade kontrollsjuka. Som film är det en historia med en ojämn formkurva, med lite oklart syfte men långt ifrån kalkonstatus. För lång? Troligen ja, i alla fall i den här klippningen. Det är också sant att Dakota Johnson är mer expressiv än Jamie Dornan. Men allt tycks utspelas i någon förhöjd filmverklighet, som så mycket annat.

Unseen edition - vad innebär det? Recensionen utgår från den längre versionen på Bluray-upplagan, utan att jag sett biovarianten. Slutet ska vara aningen annorlunda i den längre versionen än i originalklippningen, enligt omslaget i alla fall. Men hur mycket annorlunda? I den här versionen är det i alla fall ganska tydligt att det sadistiska draget i sängkammaren handlar om en individs speciella böjelser och inte en livsstil. Något jag också hört i reaktionerna efteråt när filmen var nysläppt och intensivt omdiskuterad. Hur det står sig mot böckerna har jag ingen aning om personligen, bara snappat upp en del av vad dess beundrare uttryckt i medier och andra sammanhang. Jag har inte läst dem. Naturligtvis. Jag är ju man. Det är bara kvinnor som läser dem, eller gör många av denna beundrarbas respektive manliga partners det också, i smyg?

© Johan Lindahl
2017-06-10

Film © 2014 Universal Studios. All Rights Reserved.
Cozy indeed.

Film © 2014 Universal Studios. All Rights Reserved.
Cozier?

Originaltitel: Fifty Shades of Grey
USA/Kanada, 2015
Regi: Sam Taylor-Johnson
Med: Dakota Johnson, Jamie Dornan, Jennifer Ehle, Eloise Mumford, Victor Rasuk, Luke Grimes, Marcia Gay Harden, Rita Ora, Max Martini, Callum Keith Rennie

Genre: Drama, Romantik, Sex     

Dela |