Monsters University (2013)

Porträtt av skrämmarna som unga monster

3 russin

Pixars första prequel inleds redan i enögde Mikes barndom men utspelar sig huvudsakligen under hans tid som student på ... Monsteruniversitetet. Den gröna bollen, känd från "Monsters Inc", drömmer tidigt om att bli en av de hyllade hjältar som förser monstervärlden med energi genom att skrämma barn. Han är en rekorderlig plugghäst, inte överdrivet social, som på skolan blir rumskamrat med den ödleliknande karaktär som är det närmaste föregångarfilmen har i form av en skurk. Här är samma ödla inledningsvis harmlös och rentav sympatisk.

Sulley, hans kollega i "Monsters Inc", är här en levnadsglad grabb från berömd släkt som från första början hamnar på kant med Mike. Deras gräl leder till att de sparkas ut ifrån skrämmarkursen och tvingas börja plugga på monstervärldens motsvarighet till ... ja, någon riktigt tråkig linje. De ser dock en chans till revansch i form av skolans årliga skrämmartävling, dit de anmäler sig i samma lag. Ska de forna ovännerna kunna samarbeta? Till saken hör också att de måste lyckas tillsammans med hela sitt lag, i det här fallet givetvis ett riktigt töntgäng.

Ja, det är på sätt och vis en klassisk college-film det här. Som också handlar om monster. Sådär jätteskrämmande är den förstås inte, men somliga småbarn kan säkert bekymras av att få det bekräftat att det verkligen kan dyka upp läskiga varelser i deras rum om nätterna. Monstrena ifråga är ju dock rätt sympatiska i det civila, så det ena kanske tar ut det andra på skrämselskalan.

Att Pixar inte längre har patent på fantastisk, eller ens den allra bästa, datoranimationen känns redan etablerat sedan några år tillbaka. För varje "Toy Story 3" eller "Up" finns det en "Bilar 2" eller ... "Monsters University". Det här är alltså inget av mästerverken. Men Harry Potter-mysfaktorn och knaskomiken i en skola med märkliga läroämnen äger förstås sin charm. Det har också gjorts snyggare Pixar-filmer, men ibland glänser det till även här. Som när Mike och Sulley hamnar i människornas värld och samtalar vid en månbelyst sjö.

Och det fungerar fint. Kanske är det bara lite rätt-humör-faktor som hade gjort skillnaden i mitt fall mellan en trea och en fyra. Lokaliseringen, som det kallas, är förstås imponerande bara den. Minsta klotter, dekal eller skylt har översatts och även i eftertexterna presenteras de, i det här fallet, svenska insatserna i samma grafiska stuk.

Finalen saknar den karusellfrenesi som ofta brukar avrunda ett Pixarspektakel. Istället kan man faktiskt uppskatta bristen på enkla lösningar. Berättelsen om hur Mike och Sulley blir det framgångsrika skrämmarteam vi känner från första filmen präglas av en sympatisk avsaknad av plötsliga räddningar. Vilket förstås är en spoiler, men vaddårå ...

© Anders Lindahl
2013-11-11


Tack till Disney för recensionsexemplar

DVD / Blu-ray

Kortfilmen "The Blue Umbrella" som hänger med på DVD:n är fin och verkligen sevärd. En sällan sedd fotorealism i en film som bara hade kunnat göras i 3D.
©Disney/Pixar

©Disney/Pixar

Originaltitel: Monsters University
USA, 2013
Regi: Dan Scanlon

Genre: Animation, Barnfilm, Komedi
Svensk biopremiär: 2013-07-31
Hemmabio: 2013-11-20
Teman: Pixar

Relaterat: Monsters Inc. (2001)


Ingår i följande teman


Pixar

     

Dela |