Hamilton 2 - Men inte om det gäller din dotter (2012)

Snyggt, spännigt, enkelt

2 russin

... eller din guddotter, för den delen. Den här gången är det personligt för Hamilton, som i och med "I nationens intresse" fick en ny och ganska välvald inkarnation i form av Mikael Persbrandt. Men även denna gång får sponsorn Mr Green reklamplats i form av en replik från huvudpersonen själv. Och på något sätt lyckas Persbrandt ändå gjuta något slags liv i en karaktär som, åtminstone i den enda bok jag läst i serien, närmast fullständigt saknar personlighet.

Nya Hamilton-filmerna är hur som helst en helt okej showreel för samtida svenska filmförmågor. Det är ruskigt kompetent gjort, som en billigare men inte genombillig Bruckheimer-rulle. De har fått kläm på handstriderna och levererar lagom många, och den avslutande räden lämnar väl bara lite fler och mer kreativa komplikationer att önska.

Men det är också generande enkelt. CIA gör affärer med vem som helst och svenskar samarbetar mer med dem än vad fölk tror, ungefär så långt sträcker sig gråskaleriet. Sedan handlar det om att Hamilton tillsammans med bästa vännen Mouna i Beirut (Saba Mubarak) och två herrar till (bland andra Peter Eggers från "Anno 1790") ska frita en oskyldig stackars liten flicka som en rik, muslimsk fundamentalist-terrorist vill använda som en bricka i det politisk-religiösa spelet. Efter några avstickare och handgemäng i bland annat London.

Draget av 'vi kan faktiskt vi med'-patriotism som Guillou döljer lite skickligare bakom sin något torrare ton och sitt infobombardemang framstår än tydligare här. Hamilton är en hård hombre, fast han är svensk, som väcker motvillig respekt från både vän och fiende. Dialoger utspelar sig och information hämtas i en cool glasbubbla i ett bergrum. Vi är inte alls mesneutrala, vi bara håller vår häftighet i det fördolda liksom!

Även om inledningen är ungefär densamma som i "Die Another Day" och det flackas runt i världen en del så är det dock ingen Bond-känsla man får av bestyren. Det är det alltför kontrollerat och glädjelöst för, och närmast sterilt befriat från humor. Detta, den bitvis löjliga spännigheten (inklusive gångscener i slo-mo av värsta "CSI Miami"-snittet) och den där enkelheten samverkar alla till att "Men inte ..." får leta fåfängt efter fler än två russin.

Nu när vi kan hantverket, vore inte kul då att kombinera det med ett riktigt smart manus? Utesluter det ena verkligen det andra...?

© Anders Lindahl
2013-01-02


Tack till Disney för recensionsexemplar
© Pampas Produktion AB
- Alla dessa popup-fönster! Hur får man bort dem?

- Stäng av den och slå på den igen...

Originaltitel: Hamilton 2 - Men inte om det gäller din dotter
Sverige, 2012
Regi: Tobias Falk
Med: Mikael Persbrandt, Saba Mubarak, Reuben Sallmander, Frida Hallgren, Lennart Hjulström, Peter Eggers, John Light, Steven Waddington

Genre: Action
Svensk biopremiär: 2012-09-07
Hemmabio: 2013-01-04
Teman: 11:e september och därefter

Relaterat: Hamilton - I nationens intresse (2012)


Ingår i följande teman


11:e september och därefter

     

Dela |