Direktören för det hele (2006)

Trier tokar till det

3 russin

Kanske behövde han lite semester? Efter den lite lagom provocerande "Manderlay" släppte i alla Lars von Trier en tramsig komedi i kontorsmiljö och så här rolig har han väl inte varit sedan "Riget". Likheterna slutar inte där, förresten, för Trier själv får presentera, avbryta och ava historien på sitt oefterhärmliga vis och vi får också en variant på klassikern "Danskjävlar".

Här är det en islänning som får yttra de barska orden. Han har i största allmänhet inte mycket till övers för den danska mentaliteten och vill bara få ett kontrakt påskrivet så han kan åka hem med en ny firma i fickan. Det ska visa sig svårare än väntat, på grund av ett bedrägeri som han inte vet någonting om.

Ravn (Peter Gantzler) anser sig inte vara chefsmaterial, även om han råkar vara chef för firman i fråga. Han har därför uppfunnit en herre i USA att gömma sig bakom. Allra mest vill han nämligen bli älskad av sina medarbetare på kontoret - vars verksamhet aldrig riktigt framgår, men det är något med "IT". Problem uppstår när chefen måste göra ett personligt framträdande och en arbetslös skådis får den svåra uppgiften att göra den komplext sammanbyggda figuren verklig.

"Kagemusha" och "Pretty Woman" gör sig påminda tillsammans med "The Office". Precis i som Gervais hysteriskt roliga serie staplas de pinsamma situationerna på varandra, och det absurda tonfallet kan inte riktigt hindra en från att bry sig. Det är nästan Dogme-simpelt och billigt, men med "regelbrott" som stativ och kranåkningar mitt bland det jumpklippta och ofta risigt bildkomponerade materialet. Apropå Dogme så hänvisar Trier lite metafiffigt till sitt påfund i en ganska fyndig replik.

Men är det alltså verkligen roligt? Ja, det är det. Jens Albinus är till exempel alldeles tokigt rolig i sin roll-roll. Givetvis kan han inte nöja sig med att bara sköta jobbet utan låter också både samvete och ambition komplicera saker och ting. Hans underlydande, eller vad man ska kalla dem, är förstås en serie udda karaktärer som livar upp tillvaron med både sex och snytingar. Och en har han tydligen friat till... Rollen innehåller gott om överraskningar och det är knappast långsökt att dra paralleller till de skådisar som verkar ha upplevt Trier själv som en mardröm att jobba för.

Det finns, förstås, teman också. Det faktum att någon alltid sitter längre upp i hierarkin, någon att skylla på för de tunga besluten, hör till de smått politiska inslagen i historien. Men det handlar egentligen inte om arbetsmarknadspolitik utan om skådespeleri - med ett evigt prat om den gissningsvis fiktive dramatikern Gambini. Improvisation, rolltolkningar och skådespeleriets själva väsen avhandlas under ganska flamsiga men inspirerade former.

"Direktören för det hela" är på det hela taget harmlös och kul, precis som regissören för det hele utlovar i början, med bara något enstaka inslag av avighet. Trier är ju ändå Trier. Lika rolig i slutet som i början är den dock inte, filmen tappar helt enkelt tempo en smula. Och vill man "bara" roa, är det något man inte får kosta på sig. En hysteriskt rolig start och en tjänlig final blir tillsammans tre russin.

© Anders Lindahl
2007-08-27

Originaltitel: Direktøren for det hele
Danmark, 2006
Regi: Lars von Trier
Med: Jens Albinus, Peter Gantzler, Iben Hjejle mfl

Genre: Komedi
Svensk biopremiär: 2007-03-02
Hemmabio: 2007-08-22     

Dela |