The Brink (2015)

Vildsint världsförvärrarfars i vansinnestempo

4 russin

Det är roligt när det fungerar. När ett lovande koncept faktiskt lyckas svara mot förväntningarna. Politisk satir placerad mitt i hetluften, det militärindustriella komplexet, maktens boningar och dödens fält. Världens ledare verkar alla kollektivt drabbas av intellektuell inaktivitet, samhällsfarlig sinnesförvirring och allmän förstörelselusta. För att inte säga förintelselusta av det rent euforiska slaget.

Några mindre mogna män befinner sig på olika strategiska platser och har möjligheten att antingen bekräfta Babylons fall och aktivt medverka till det, eller faktiskt hindra Harmageddon. Och fortsätta att inte utvecklas som människor eller dumpa sina dåliga sidor i processen. Ibland har de en klok ledsagande kvinna vid sin sida, såsom assistenten (Maribeth Monroe) till den ohjälpligt kvinnotjusande, notoriskt otrogne och 97 procent självdestruktive försvarsminister Walter Larson (Tim Robbins). Han är ett hopplöst fall i många avseenden, men utan tvivel den sundaste och minst stridsälskande rådgivaren i den tämligen ryggradslöse amerikanske presidentens kabinett. Vilket säger mer om det aktuella kabinettet än något annat, men dock.

En lägre ambassadtjänsteman i Pakistan (Jack Black), har ett lika ofullkomligt personlighetspaket, men blir ändå ett av världens sista hopp för att avstyra en katastrof, motvilligt assisterad av sin chaufför (”The Daily Show”-reportern Aasif Mandvi) när landet är på väg att drabbas av en kupp och raketer riktas mot Israel, som inte oväntat är beredda att slå tillbaka med samma medel(-distansrobotar). Två ständigt av illegala tablettkombinationer påverkade piloter förefaller inte heller vara sådana vi vill sätta in i akut globalt krisläge. Men de råkar befinna sig där de kan göra skillnad, när de inte kraschar i klorna på krigiska klanledare eller excentriska och psykiskt obalanserade aristokratiska brittiska antikvitetssmugglare någonstans i afghanska obygden och måste krångla sig därifrån innan allt är förlorat.

Antihjältarnas triumf - eller totala nederlag? Här är det tvära kast i en vildsint världsförvärrarsatir av bröderna Kim och Roberto Benabib, av vilka den senare tidigare varit skribent och producent för serier som ”Weeds” och ”Ally McBeal”. Om den informationen är till så stor ledning i det här fallet. Jag vet inte.

Jag hoppades alltså att det här skulle vara mer än en pockande pappersprodukt. Och efter något avsnitts inledande tveksamheter skruvade ”The Brink” upp ett sådant vansinnestempo med så många opolerade fysiska, verbala och psykosomatiska gags att jag börjar tro på mänsklighetens förmåga att göra om inte annat, underhållande feelgood-apokalyptisk fars med fasansfulla scenarier som utgångspunkt. Det är välan för underbart?

Det här är en serie där USA:s försvarsminister kan försöka sätta press på Israel genom att hävda sina goda relationer med alla judiska amerikanska senatorer- och avfärdas med ett kallt:
- Det är inte de som är vårt starkaste stöd. Det är den kristna högern och de gillar inte ens judar. De vill bara att vi ska vara kvar och hålla ljuset tänt till dess Messias kommer…

Och där en mycket from (eller snarare fanatisk) USA-ambassadör i Islamabad kan se hela den hotande undergången i ljuset av Uppenbarelseboken med sig själv i en ledande roll. Och där ingen god gärning går ostraffad, men ändå kan ge utdelning på osannolika vägar när allt ser förlorat ut. Går världen ändå under? Tja, ytterligare en säsong är tydligen beställd. Mer än så antyder jag inte. Och Jon Snow är inte inblandad.

© Johan Lindahl
2015-10-25

Credit: hbonordic.com
- Det är lugnt. Vi fixar det här. Världsfreden alltså...
Ambassadunderhuggaren Alex Talbot (Jack Black) och chauffören Rafiq Massoud (Aasif Mandvi) får inte många andningspauser i ”The Brink”.

Credit: hbonordic.com
- Jo, angående den där långdistansmissilen ni just skickade iväg i riktning mot Israel, så...
Utrikesminister Larsen (Tim Robbins) ringer ett av många akuta samtal under överinseende av sin idoga assistent Kendra Peterson (Maribeth Monroe).

Credit: hbonordic.com
Egentligen inte de idealiska kandidaterna i luften när apokalypsen lurar bakom hörnet, men nöden har ingen lag. Zeke och Glenn (Pablo Schreiber och Eric Ladin) stramar upp sig efter bästa förmåga.

Credit: hbonordic.com
En kvinna värd att rädda världen för? Fareeda (Melanie Chandra) verkar i alla händelser har en viss påverkan på Mr Talbots förmåga att aktivera sig i den kaotiska situationen.

Originaltitel: The Brink
USA, 2015
Regi: Michael Lehmann Jay Roach Tim Robbins m fl
Med: Jack Black, Tim Robbins, Pablo Schreiber, Aasif Mandvi, Maribeth Monroe, Eric Ladin, Geoff Pierson, Esai Morales, Iqbal Theba, Erick Avari, John Larroquette, Melanie Chandra, Carla Gugino, Meera Syal, Lamont Thompson

Genre: Komedi, Krig, Politik, TV-serie     

Dela |