Draktränaren 2 (2014)

Seriös och spektakulär saga

4 russin

Bråttom? Ettan hade stil, hjärta, allvar och humor. Tvåan är likadan.

Mer då?

Vi kommer in i handlingen när allt är på topp. Det finns fortfarande ett skönt samspel mellan de handikappade vännerna Tandlöse (en drake av arten nattfasa) och Hicke (en människa av sorten tanig och tankfull), den ene skadad av den andre innan deras osannolika vänskap förändrade hela vikingaön Dräggö. Hicke är numera tjugo, fortfarande tekniskt lagd och numera officiellt tillsammans med Astrid. Två av deras jämnåriga tävlar i en löpande sidohandling om den burdusa Flåbusas gunst men bemöts med förakt. Alla på den fagert belägna ön har egna drakar och luftburna tävlingar med inslag av fårkastande är ett folknöje som samlar alla de forna drakjägarna – och bjuder på möjlighet till 3D-glasögonvänligt ögongodis. Men det är ju inte hela poängen. Långt ifrån.

Dreamworks Animation har producerat en hel del sevärd film men "Draktränaren" från 2010 spelade lite i en egen liga. Tv-serien och tre kortfilmer har hållit historien på godkänd sparlåga fram till den ambitiösa filmuppföljaren. Nu handlar det om ett samhälle som förändrats till det bättre som möter både det oförsonliga hatets representanter och en hemlig värld med flera stora överraskningar. Bland annat en tämligen viktig karaktär som presenteras som en mysko sagovariant av zoologen Dian Fossey. Hotet, å sin sida, kommer denna gång från den dunkle Drago som bara Hicke tror att man kan prata med. Har Hicke rätt? Det får filmen utvisa. Det viktigaste är nog att Hicke envisas med att försöka.

Det är liksom vettiga filmer, det här. Det är enormt snyggt och mäktigt men inte ihåligt. Det är rättframt men inte enfaldigt. I draktränarfilmerna är segrarna inte lättköpta och omständigheterna kring en tragedi kan vara lika tunga som själva offret. Inget för de minsta små, kort och gott, och något som även de lite större små kan behöva en vuxen medtittare för. Även den Onde får både motivation och gott om chanser att ändra väg. Här är krig inte någon man lättvindigt presenterar som svaret. Men krig kan det förstås bli ändå.

En rejält bra draktränarfilm till, kort och gott. Något för Dreamworks och inte minst Dean DeBlois att vara stolta över.

© Anders Lindahl
2014-11-03


DVD / Blu-ray

Blu-rayutgåvan innehåller bland annat en 25-minuters film om hur drakracingsporten uppstod. Ett äventyr i den mer lättsamma skolan, kronologiskt placerat före filmens handling och grafiskt mer i nivå med tv-serien. Men det innehåller repliken:
- Om man inte fuskar så ger man ju inte allt.

De svenska rösterna, för den som av barnskäl är hänvisad till denna dubbning, är samma som i första filmen och tv-serien och särskilt beröm bör även denna gång gå till Jesper Adefelt som Hicke (isf Jay Baruchel). Klockrent, tycker jag.
© Dreamworks
Den dynamiska duon Hicke och Tandlöse, också kända som Hiccup och Toothless.

© Dreamworks
Astrid, också känd som Astrid.

© Dreamworks

Originaltitel: How to Train Your Dragon 2
USA, 2014
Regi: Dean DeBlois

Genre: Animation, Äventyr, Barnfilm
Svensk biopremiär: 2014-07-03
Hemmabio: 2014-11-05
Teman: Tjugohundratalets bästa filmer


Ingår i följande teman


Tjugohundratalets bästa filmer

     

Dela |