Trevor Noah tar över "The Daily Show"

[ 2015-03-30 , Johan Lindahl]

Första gången jag hörde talas om Trevor Noah var inte alls länge sedan. Såvitt jag minns någon gång i höstas, på mitt nuvarande jobb som enkelt uttryckt handlar om vuxenutbildning på gymnasienivå och däromkring. En kursdeltagare uppväxt i Sydafrika tipsade om Trevor, som tycks ha skaffat sig en bred publik i sitt hemland, så splittrat mellan olika folkgrupper av historiska skäl och våldsamt varierande levnadsförhållanden inom sina gränser.

Han verkade rätt rolig. Noah. I vintras debuterade han som bidragande ’reporter’ till det inte helt seriösa, men ändå ofta skrämmande sanningsenliga amerikanska senkvällsprogrammet "The Daily Show" med Jon Stewart som ciceron sedan drygt 15-talet år, inhyst på Comedy Central och tillgängligt även i Sverige för dem som har kanalen i sitt utbud. Nyligen annonserade Stewart sin avgång, vilket ska inträffa någon gång innan året är slut. Många bekymrade pannor rynkades världen över, även om det är begripligt att den humoristiske häxmästaren kanske tycker sig ha gett sitt bästa och vill gå vidare med något annat i livet.

"The Daily Show" är känt för att ha fostrat fram färgstarka TV-personligheter som sedan själva fiskats upp av andra intressenter och fått egna program att leda. Stephen Colbert fick som kanske bekant sin egen show "The Colbert Report" för flera år sedan, ett hyllat satirprogram i egen rätt (som dock misshandlats och gjorts nästan omöjligt att se av Comedy Centrals svenska filial på senare tid). Nu är Colbert på väg att ta över efter en verklig långkörare i amerikansk TV-talkshow-historia, David Letterman. En annan tänkbar kandidat till att ta över tronen efter Jon Stewart belönades också med ett eget program förra året. Då menar jag den überenergiske engelsmannen John Oliver som numera kör sitt vitala veckomagasin "Last Week Tonight" på HBO (som ju kan ses även i Sverige) och gör ett lysande jobb där. Samantha Bee tillhör liksom de ovanstående den långvariga staben i programmet, men ska också hon ha tilldelats ett eget forum på annat håll nyligen. Andra aktuella medarbetares namn har lyfts och droppats, exempelvis Jessica Williams, som dock själv förklarat sig icke kvalificerad för uppgiften. Än så länge.

Nu verkar producenterna för "TDS" ha hittat sin tronföljare trots allt. Och det handlar enligt uppgifter i bland annat The Guardian och New York Times om Trevor Noah. Spännande! Säger jag spontant. Exakt när är inte klart än, men den som lever får se.
- Han är en enorm komiker och en talang som jag älskat att jobba med, säger Jon Stewart apropå utnämningen enligt New York Times.
Den avgående värden säger sig också överväga att medverka som reporter i fortsättningen, men hur allvarligt menat det är lär väl också visa sig.     

Dela |