Farofylld glesbygd i "Fortitude"

[ 2015-03-01 , Johan Lindahl]

Snö och is. Och björnar. Det verkar vara de farligaste elementen i och omkring Fortitude, en fiktiv ort någonstans på Nordkalotten, uppenbarligen på norskt territorium och möjligen stand-in för Svalbard. Internationell samling invånare. Alla talar engelska, utom enstaka norska röster i högtalarutrop och dylikt.

Nyfikna forskare, en luttrad läkare, en ung men garvad guvernörska och ärelystna äventyrare är några av dem som huserar här.
- Alla måste ha ett jobb här. Därför finns ingen brottslighet, som någon förklara. Innan motsatsen bevisas av definitivt misstänkta dödsfall.

Brittiska kriminaldramat "Fortitude" startade förra söndagen på SVT och fortsätter i kväll. Atmosfär finns i överflöd. En spännande, smått exotisk miljö (även för de flesta av oss andra skandinaver som inte bor norr om Polcirkeln). Tvetydiga personligheter. Nerv. Och en smula bastubad som bonus - unisexvarianten. Visuellt har man utnyttjat de vita vidderna för att bädda in befolkningen i ett sammanhang där utsattheten är ödesmättande verklig och påträngande.

Det här kan nog bli värt att följa, särskilt efter pilotavsnittets dramatiska denouement.     

Dela |