Hello Goodbye Sherlock

[ 2014-03-09 , Johan Lindahl]

Är det redan slut - igen? Tre av tre delar. 90 minuter var. En sällsynt kombination av underhållande och intelligent TV-dramatik. Framförallt humorn, den verbala sparringen mellan Holmes och Watson och så de visuella infallen som grädde på moussén, gör den uppdaterade "Sherlock" till en extravaganza i utbudet. Ja, det har hunnit gå några veckor sedan de nya avsnitten revs av, men bättre sent än aldrig. Det finns anledningar till seriens starka internationella following.

Den kräver koncentration. Och kan dra iväg ut i till synes ovidkommande parenteser. Men dessa brukar obevekligt leda tillbaka in i centrum igen efter att ha fullgjort sitt syfte. Jag har läst några av Conan Doyles förlagor, men långtifrån alla. Kan inte hela kanon. Möjligtvis skulle det här vara ännu mer fascinerande om jag hade varit ännu mer bevandrad. Men firma Cumberbatch & Freeman matchar absolut konkurrenterna Downey & Law i de senaste bioversionerna av samma sägenomspunna duos öden och äventyr.

Så - spoilervarning för dem som inte sett de nya avsnitten alls - doktor Watson har gift sig men behåller sitt speciella band till den självbekännande sociopaten Sherlock Holmes. Bröllopet liknar inte alla andra. Bomber hotar London. Och en dansk magnat med koll på allt och alla hotar hela världsordningen. I grova drag. Men det är i detaljerna det verkligen bränner till.

Och att döma av upplösningen kan nya äventyr vara att vänta. De är välkomna.
     

Dela |