2013 års bästa filmer. I nuläget...

[ 2014-01-04 , Johan Lindahl]

Som vanligt är det alldeles för många, förmodligen fina, filmer som gått mig förbi tillsammans med allt det jag antagligen inte borde sörja över att ha missat. Men… "Gravity". Av förutsättningarna och andra rapporter att döma kan det mycket väl vara årets bästa film alla kategorier. Men jag har helt enkelt inte kommit iväg och sett den än. Under rådande omständigheter och efter moget övervägande vill jag framförallt framhålla de här fem filmerna med svensk premiär under året som passerade, med en lika moget övervägd rangordning (som genomgått några rockader innan den slutligen fixerades i nedanstående tillstånd):

1. "Cloud Atlas": Flera historier mer eller mindre sammanlänkade på ett spännande, originellt sätt som stimulerar fantasin som få andra filmer det senaste året.
2. "Zero Dark Thirty": Kontroversiell och ofta svårsmält, verklighetsbaserad (men hur mycket?) och faktiskt väldigt engagerande om jakten om Usama bin Ladin, trots att slutet är känt i förväg.
3. "Captain Phillips": Stilistiskt hyperrealistisk återgivning av kapningsdrama på en båt i världens kanske osäkraste farvatten mellan Östra Afrika och Arabiska halvön.
4. "12 Years a Slave": Behärskad men ändå brutal och lyckas lägga till något nytt till historien av filmer om slaveriet i Nordamerika i synnerhet och världen i allmänhet.
5. "Den ovillige fundamentalisten": Vem är han? Vad vill han? Vet han det själv? Om en man som inte vet var han egentligen hör hemma och vars livsval speglar denna ambivalens. Och är han rent farlig eller bara rättmätigt frustrerad över världens tillstånd? Se den själv och ta reda på det.

Nära: Vemodiga vampyrdramat "Byzantium", halvapokalyptiska "Beasts of the Southern Wild" och senaste musikalversionen av "Les Misérables".

Extra hedersomnämnanden till två filmer där man först kan beundra det faktum att de finns till, men sedan även hitta insikter in i kulturer som inte så ofta på fullt allvar exponeras på film:
"Den gröna cykeln" - inspelad och utspelad i Saudiarabien, av en kvinnlig regissör med en ung huvudrollsinnehaverska på jakt efter en, just det, grön cykel. Liksom "Frihet bakom galler" - dokumentär om kvinnor i afghanskt fängelse. Varför har de hamnat där? Och varför kan livet därinne förefalla friare än utanför murarna?     

Dela |