Filmerna Pinochet förbjöd

[ 2013-09-21 , Johan Lindahl]

Nyligen uppmärksammades 40-årsminnet av militärkuppen i Chile, genomförd 11 september 1973 under ledning av general Augusto Pinochet. Denne fortsatte sedan styra landet fram till slutet av 1980-talet då han avgick efter en folkomröstning men fortsatte som senator och inflytelserik medborgare i största allmänhet. Under hans tid vid makten förbjöds ett försvarligt antal filmer - något han förmodligen delar med ganska många despoter i världshistorien under den tid filmer funnits som medium. Både tidigare och senare har ju exempelvis även bokbränningar varit ett sätt att begränsa yttrandefriheten i auktoritärt styrda samhällen.

Vad var det för verk som väckte chilenska juntans ogillande då? The Clinic Online (chilensk, spanskspråkig sida) tog fram några exempel i samband med den nämnda 40-årsdagen. Ett mönster är att filmer med vad som ansågs vara olämpligt mycket sex eller våld eller subversiva idéer (eller allt på en gång) svartlistades av landets biografbyrå, vars beslut gällde fram till år 2000. Vissa bannlysningar är dock mer uppseendeväckande och nämnvärda än andra, tycker redaktörerna på The Clinic och nämner sådant som "The Punk Rock Movie", en dokumentär om den brittiska punkscenen från 1978 liksom en annan musikdokumentär om Rolling Stones från samma 70-tal. Eller den även på andra håll skandalstämplade "Sista tangon i Paris" med Marlon Brando. Och en italiensk film om Che Guevara från 1968, vilket kanske inte borde förvåna, även om den stoppades först 1990 när någon försökte få den igenom censuren.

Komedier - kan de vara farliga? Ja, i alla fall om de heter "Allt du skulle vilja veta om sex", regisserats av Woody Allen och innehåller scener där en man förälskar sig i ett får. Eller Monty Pythons "Life of Brian" som ju inte heller föll i god jord hos den norska filmcensuren på sin tid, efter vad jag hört. På samma tema stoppades Scorseses "Kristi sista frestelse" när den kom, vilket var sent 1980-tal. Flera skräckfilmer fastnade i den chilenska motsvarigheten under diktaturen, ett par av Dario Argento liksom den även i Sverige mycket kontroversiella "Cannibal Holocaust". Erkända regissörer som Fellini och Godard liksom lika erkända författare vars verk filmatiserats stötte också på patrull från den chilenska köttmuren under de här decennierna; Norman Mailer, Dostojevskij, John Irving och Mario Vargas Llosa var några av dem.

För övrigt ryktas det att militären genomsökte den uppburne vänster-inriktade poeten Pablo Nerudas personliga bibliotek i jakt på marxistisk litteratur och hittade ett antal verk om kubismen, vilka man konfiskerade och satte fyr på i tron att de handlade om den kubanska revolutionen. The Clinic vågar dock inte garantera sanningshalten i just den anekdoten.







     

Dela |