Värt att se på GIFF 2013?

[ 2013-01-08 , Anders Lindahl]

Programmet är tryckt, smygläsningen är utförd och nu ska seriösa cineaster försöka fördela sin tid mellan dukarna och visningarna. Snart är det dags igen för Göteborg International Film Festival. Dustin Hoffmans regidebut och Katheryn Bigelows Usama-jaktfilm lär ju anlända till våra biografer ändå, så det är kanske ingen panik att festivaltitta på dem. Här är några andra filmer som fångat min uppmärksamhet på papperet.

Masquerade

I Sydkorea vet de hur man gör film. Om en rulle blir nominerad i fjorton kategorier på deras inhemska filmgala och vinner i ALLIHOP, kan man nog förmoda att filmen har sina poänger. Handlingsmässigt verkar det vara en variant av Kurosawa's "Kagemusha", förlagd till 1600-talet.

Thermae Romae

En man reser i tiden genom vattnet för att samla inspiration från vår tids japanska badhus till de anläggningar han konstruerar i gamla romerska riket. Gillar man både romerska riket och konstiga idéer blir man ju rätt nyfiken.

Full circle

Jag älskade Zhang Yangs kinesiska sluta knarka-drama "Quitting". Den här gången handlar det om pensionärer. Whatever. I'm there, dude.

In the Fog

Denna ukrainska världskrigsfilm jämförs med "Gå och se". Om den är en tiondel så stark så är den sevärd. Om inte, så är ett par timmar spenderade på WWII-tiden alltid min tekopp.

Me Too

"Som om Tarantino hade gjort Stalker", minsann? Okej, det vill man ju se.

Escape

Jag gillade Roar Uthaugs "Kallt byte" mer än de flesta kultpoängssamlande norska skräckisar som kommit på senare år och blir nyfiken på det här vildmarksjaktäventyret, som mysigt nog utspelar sig på 1300-talet.

Something from Nothing

Ice-T har gjort en ambitiös dokumentär om rap. Jag vill se den.

The Bounty

Det finns en festivaltendens att välja Hongkong-filmer som är på olika sätt atypiska, vilket kan kännas lite pretto. Den här komedin är dock regisserad av Fung Chih Chiang, som medförfattade "Shaolin Soccer". Så det så.

Dangerous Liaisons

Klassisk och flerfaldigt filmad pjäs, i 1930-talets Shanghai, med koreansk regissör. Många potentiella rätt här på samma gång.

Comrade Kim Goes Flying

Den första samproduktionen, sägs det, mellan Nordkorea och västliga producenter. Resultatet verkar förvisso ha gjorts helt på diktaturens villkor - vi snackar till synes massiv propaganda här - men det kan ju vara intressant ändå. Eller just därför.


Till bloggarkivetLiv Strömquists festivalaffisch hamnar, som så många, i kategorin "Hoppas att folk på något sätt ändå förstår att det handlar om filmfestivalen".
Relaterat tema: Tema: GIFF2013
Hela GIFF:s program på webben

     

Dela |