Maffialiknande poliser fängslar fortfarande efter fem säsonger

[ 2012-08-10 , Johan Lindahl]

Han har mycket på sitt samvete. Om han har äger ett sådant? Jo, det gör han nog, men det är mycket selektivt. Hans fyra man starka specialenhet på en utsatt och härjad polisstation i Los Angeles bedrivs i princip som en egen liten maffia, eller en familj med återkommande interna slitningar i en redan dysfunktionell omgivning. Många har varit dem på spåren, misstänkt dem för både begångna brott och allmänt irreverent inställning till överheten. I stort sett stämmer alla misstankar. Men eftersom Vic Mackey et al även får en del gjort på gatorna i positiv bemärkelse, har de hittills klarat sig ur alla knipor. I fjärde säsongen var det nytillsatta stationschefen Monica Rawling (gästspelad av Glenn Close) som vägde för- och nackdelar med att ha Mackey under sina vingar. I den femte säsong jag och min fru nyss avslutat är en närmast hyperventilerande hängiven internutredare (en magnifik Forest Whitaker) ute efter blod. Nästan bokstavligen. Helst Vics huvud på ett fat. Det blir en hetsig och hänsynslös tvekamp, ackompanjerad av alla de komplexiteter och labila lojaliteter som serien alltid visat upp. ”The Shield” alltså. Den har hunnit få några år på nacken och de avsnitt vi nu betat av är från 2006, men känns absolut inte obsoleta eller otidsenliga.

Kanske är femman den mest explosiva rundan så långt, vilket inte vill säga lite utan ganska mycket. Estetiskt och dramatiskt har stilen i stort sett varit densamma sedan starten. I princip ingen musik som inte härrör från miljön (med ett annat ord: diegetisk). Grovkornigt foto, rastlöst rörliga kameror, många närbilder - särskilt i utdragna dialogscener med tvetydiga meningsutbyten, de som knyter ihop narrativet mellan de lika frekvent förekommande våldsamma drabbningarna. Runt den moraliskt minst sagt tvivelaktige men karismatiske och skickligt intrigerande huvudpersonen finns fortfarande ett uppbåd färgstarka figurer med varierande grad av hederlighet och vars viljor ofta krockar med varandra. Vid sidan av "The Wire" är "The Shield" ganska troligt den mest välskrivna och organiska polisserien sedan millennieskiftet, men kom inte ihåg var ni läste det först om ni tror att det var här. Det är ingen särskilt originell åsikt - och det finns orsaker till det.

Och ja, om det fortfarande verkar svårt att tro så är det fortfarande likafullt sant. Mackey spelas av samme man som en gång var den mest rättrådige, minst moraliskt anfrätte TV-polis världen skådat, kommissarie Scali - alltså Michael Chiklis. Som rollfigur är Tony Scali naturligtvis mer sympatisk än Mackey, men som serie var Stephen Cannells skapelse alltid svår att ta på allvar (om det nu var meningen). Bakom "The Shield" står Shawn Ryan, som uppenbarligen gillar att ta populära koncept en smula längre än vad konventionerna kräver. Nu har vårt lilla hushåll två säsonger á la 11-12 avsnitt kvar att beta av. Det är frestande att fortsätta så fort som möjligt...







     

Dela |