Arabisk januari i Göteborg?

[ 2011-10-14 , Johan Lindahl]

Efter en så kallad arabisk vår följer en arabisk vinter - i Göteborg. Eller, analysera inte den där meningen i alltför fundamentalistisk anda. Dock, nu har nästa års tema för filmfestivalen i Göteborg offentliggjorts. Och det är filmer från den arabiska regionen som ska "lyftas fram" under den 35:e festivalen i januari 2012.
- Om man ska generalisera, drabbas vi som lever på andra platser på jorden plötsligt av insikten om att människorna där vill ha, behöver och har rätt till samma mänskliga rättigheter som vi. Även om insikten funnits hos oss tidigare så har det ändå skapats ett gyllene tillfälle i historien, just nu, för ökad förståelse mellan grupper av människor på olika håll i världen. Här kan filmen spela en nyckelroll.
Det förklarar Marit Kapla, festivalens konstnärliga ledare, i ett pressmeddelande. Hittills ska åtta filmer som platsar inom det här temat vara klara för visning i Göteborg, men det är meningen att de ska bli fler. Vad handlar de om? undrar då vän av ordning. Jo, skildringar av människors vardag, kvinnors situation och bakgrunder till det som händer politiskt i den delen av världen utlovas bland annat. Några av filmerna sägs tidigare ha mottagits positivt på andra stora filmfestivaler i världen såsom Toronto, Cannes och Venedig. Spännande, tycker jag själv, som när den senaste filmfesten utspelades nyligen hade kommit hem från ett arbetsår på arabiska halvön - strax innan de överraskande starka folkrörelserna började förändra förutsättningarna på allvar i flera länder i den regionen. Fortsättning och mer fakta lär väl följa under hösten, insha'allah. Nästa filmfestival i Göteborg (även känd som GIFF) inleds den 27 januari 2012.     

Dela |