Strings (2005)

Snyggt, strängt taget

2 russin

Usch och fy vad tråkigt det känns när något som skulle ha kunnat ha blivit revolutionerande bra endast blir en liten liten lort i världsrymden.

Själva grunden bakom filmen "Strings" är fullkomligt lysande; en dockfilm där faktiskt marionett-trådarna är en del av diegesis. Karaktärerna, det vill säga dockorna, är fullt medvetna om att deras liv hänger i några sköra trådar, när huvudtråden går av är det detsamma som att livet tar slut. Ett flertal gånger får vi se världen uppifrån molnen, och då ser man tusentals trådklumpar gå upp, till synes förevigt, mot himlen.

Kombinera dessa av människor styrda, det vill säga icke-datoranimerade, dockor med ett fasansfullt vackert arbete vad gäller miljöer, samt filmmusik av hög hög hög klass. Visst ser det bra ut på utkaststadiet? Det har faktiskt bara slarvats på en endaste liten punkt, men å andra sidan är denna lilla punkt så slarvigt utförd att allt annat som är så himla bra faller längre och längre ner mot en utdragen och säkerligen plågsam död.

Ett manus, är ett manus, är ett manus... Berättelsen i "Strings" borde har förkastats redan vid tankestadiet, ty "Strings" känns numera som superlativet för ordet "förutsägbart". Alla klicheér som du någonsin sett på filmduken har här tryckts ihop till en 90 minuter lång rulle, inpaketerat i ett snyggt paket med snören av renaste bladguld.

Det är svårt att inte börja tänka på "Final Fantasy", detta jätteprojekt som sjösattes av Square i början av 2000-talet. Det är fantastiskt att titta på, tekniken bakom är omtalad och genomarbetad, och allting hade kunnat bli så otroligt bra om det inte var för avsaknaden av ett bra manus.

Trots detta tror jag att "Strings" kommer dra in en hel del flis i kassan närmaste året, och det unnar jag sannerligen upphovsmakarna. Men någon bra film, det är det inte...

© Christer Johansson
2005-02-01


Det finns fler recensioner på den här. Läs mer >>


Originaltitel: Strings
Danmark / Norge / Sverige / Storbritannien, 2005
Regi: Anders Rønnow-Klarlund
Med: Jonas Karlsson, Melinda Kinnaman m.fl.

Genre: Fantasy, Äventyr
Teman: GFF2005

Det finns 2 recensioner. Läs mer >>


Ingår i följande teman


GFF2005

     

Dela |