Day After Tomorrow (2004)

What's cooler than bein' cool?

4 russin

Fem punkter som gör en lyckad katastroffilm:

A. Någon form av katastrof (vulkanutbrott, kometer, muterade ödlor, filmer med Mariah Carey, jordskred, rymdinvasion, dåligt väder eller något annat hemskt).

B. En professor/forskare som blivit lämnad av sin fru/flickvän (C) pga sitt alldeles för stora engagemang för katastrofkraften (A). Ev. kan ett eller två bortglömda barn även finnas med i bilden.

C. En före detta flickvän/fru kommer närmare sin före detta pojkvän/man (B) pga den stundade katastrofen (A). I början är det oftast lite jobbigt för båda parter (A,B), men detta övergår lätt till ett allmänt intresse för varandra igen.

D. Myndighetsperson som företräder myndighet som inte vill tro att den katastrof (A) som professorn/forskaren (B) hävdar ska hända verkligen kommer att ske. Att bita i det sura äpplet är inte helt obekant för denne.

E. Amerika räddar världen, och vild flaggvajningsfestival inleds i minst 568 filmrutor.

Jag kommer inte att dra så mycket om själva storyn i "The day after tomorrow". Emmerich kan sin handbok, och punkterna A-D betas av en efter en i ett särdeles osävligt tempo. Jack Hall förutspår ett jättelikt väderomslag, vice presidenten vägrar lyssna nästan hela filmen igenom. Jack Hall glömmer skjutsa sonen till flygplatsen, inte populärt hos exfrun. Sonen fastnar i New York under det jättelika väderomslaget, fadern och modern kramar om varandra i ren fasa, etc.

Tacksamma äro nog de flesta över att det är punkt E som saknas. Ty inte ens USA kan göra så mycket åt att golfströmmen ändrar riktning pga växthuseffekten. Istället är det dags för presidenten att välja mellan två saker; Rädda liv, till ofantligt stora kostnader. Eller låta miljontals människor frysa ihjäl. Gissa vad valet blir, det är inte så självklart som man tror...

-101 grader celsius dödar snabbt och effektivt, och eftersom hela norra jordklotet står inför detta temperaturfall påbörjas en jättelik flyktingvåg åt "fel" håll. De så kallade utvecklingsländerna blir helt plötsligt populära flyktingmål för folk i västvärlden. Detta väcker en och annan fundering på hur det skulle vara om världsläget plötsligt blev det omvända. Hur skulle vi behandlas av utvecklingsländerna med tanke på hur vi behandlar dessa i dagsläget? Detta är ingen fråga som filmen driver igenom med full kraft, men det är helt klart ett intressant scenario.

Hursomhelst, som sig bör finns det inga djupare personporträtt som man vill ta till sig. Små sidohistorier påbörjas men får aldrig någon upplösning. Och kommer inte väderomslaget lite väl hastigt? Men detta till trots... Det är olidligt spännande. Det är ofantligt snyggt gjort. Det är en tight Hollywood-produktion som sitter som en jämrans smäck. Aldrig har två timmar växthusproblematik varit så underhållande!

Och glöm inte: Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder!

© Christer Johansson
2004-05-31


Det finns fler recensioner på den här. Läs mer >>
Twentieth Century Fox

Originaltitel: The Day After Tomorrow
USA, 2004
Regi: Roland Emmerich
Med: Dennis Quaid, Jake Gyllenhaal, Emmy Rossum, Sela Ward, Arjay Smith, Tamlyn Tomita, Austin Nichols

Genre: Action, Sci-fi, Thriller
Svensk biopremiär: 2004-05-27

Det finns 2 recensioner. Läs mer >>

Relaterat ur russinbloggen
2009-01-02: It's the end of the world as we know it...







     

Dela |