Banshee - säsong 2 (2014)

Låtsassheriffen på nya, våldsamma äventyr

4 russin

Förra årets guilty pleasure återvände till ingens överraskning för en ny vända och faktum är att säsong två är riktigt lyckad.

Lucas "Inte Lucas Hood" Hood stannar kvar i Banshee och fortsätter sin bana som dyster problemmagnet trots att förra säsongens händelser borde göra staden till en olämplig plats för en som vill hålla en låg profil. Men vad ska han göra? Hans hemliga dotter bor ju där, han har rentav några vänner och gott om oerhört tilldragande kvinnor att ha relativt kravlöst sex med. Och så bor ju Carrie/Anastasia fortfarande där, frånsett en kort period i fängelse. Hennes familj, som alltså delvis också är Lucas familj, känner sig sviken och håller distans - inte minst maken. Dekar ner sig gör han också.

Lokale storskurken Kai Proctor har alltjämt sin systerdotter under sina vingar i en ofräscht tvetydig relation och kombinerar konflikt och samarbete med Alex Longshadow, den unge hövdingen för den lokala indianstammen. Kais flugprydde och fåordige assistent får nya tillfällen att glänsa på sitt läskiga vis medan Alex supersyster å sin sida får göra ett slagkraftigt om än impulsivt intryck. Gästande FBI-agenten Racine inleder säsongen med att döma ut lite lagom tunga efterföljder till de poliser han kan efter förra finalens minikrig men visar senare fler sidor. Att den riktige Lucas son dyker upp är förstås mest en källa till bekymmer. En väldigt stor indian inger respekt och bävan i lika mått. Vicesheriff Demetrius Grosse ådrar sig vrede från de lokala nynazisterna som å sin sida ådrar sig hans. Lucas kollega och för tillfället främsta kärleksintresse Siobhan gör misstaget att låta sitt misshandlande ex återvända till staden. Upplösningen på just den episoden är både lite oväntad och helt i linje med seriens signum.

Det händer en del, kan man säga. Och visst hamnar Lucas i slagsmål med en värdig motståndare i ungefär varje avsnitt.

Men det här är också en serie vars författare vet hur bra det kan bli när man avstår från att avrunda en dialog med en snärtig one-liner. En serie som ofta vågar låta turbomotorn gå på tomgång i långsamma laddade stunder. En serie som lika ofta känns dystert tankfull som testosterinstinn. En intressant grej är hur ens inställning till personerna i det brokiga persongalleriet kan skifta efter omständigheterna. Ibland är man riktigt välvilligt inställd till någon som i nästa avsnitt har rollen av fiende.

Femte avsnittet skulle kunna användas på filmskolor för att exemplifiera hur man bygger stämning och skapar konstant oro. Ett litet mästerverk i den ädla konsten att få tittaren att sitta på helspänn på ett ändå rätt njutbart vis.

Två avsnitt bjuder för övrigt på svenskintresse i form av Babak Najafi som regissör. Jodå, han behärskar action också, visade han ju i "Snabba Cash II". Och allt det andra som gör att "Banshee" faktiskt är något mycket mer än sex och våld, även om de ingredienserna serveras generöst. Och väl tillagade, rent ut sagt. "Banshee" är också stämning, torr humor, snyggt men färgskalemässigt dämpat bildberättande, dialoger med oväntat kloka ord, solitt skådespeleri och en serie porträtt av en bunt människor som är långt ifrån perfekta men i bästa fall vill - som en person i serien uttrycker det – utvecklas till "bättre versioner av sig själva".

Finalen är inte överdådigt kreativ men inledningen på näst sista avsnittet är vanvettigt spännande.

Är detta kanske rentav en av världens bästa dåliga serier? Jag börjar misstänka det.

© Anders Lindahl
2014-04-13


Det finns fler recensioner på den här. Läs mer >>
Credit: hbonordic.com
Sheriff Hood i civiliserat samspråk med någon. Till synes i alla fall...

Credit: hbonordic.com
Kai Proctor: konspiratör, kontrollfreak, kolugn. För stunden.

Originaltitel: Banshee - Season Two
USA, 2014
Regi: Greg Yaitanes Ole Christian Madsen Babak Najafi m fl
Med: Antony Starr, Ivana Milicevic, Ulrich Thomsen, Frankie Faison, Hoon Lee, Rus Blackwell, Matt Servitto, Demetrius Grosse, Trieste Kelly Dunn, Ryann Shane, Lili Simmons, Anthony Ruivivar, Ben Cross

Genre: Drama, Thriller, TV-serie

Relaterat: Banshee - säsong 1 (2013) Banshee - säsong 4 (2016)

Det finns 2 recensioner. Läs mer >>     

Dela |