News of the World (2021)

Greengrass Goes West.

4 russin

Han försöker ju bara överleva och försörja sig genom att resa från småstad till småstad på den ödsliga, ibland vindpinade alternativt soldränkta eller tvärtom regnimpregnerade slätten i Texas några år efter amerikanska inbördeskriget. Förenta staterna ska nu föreställa förenade men tydliga spänningar finns kvar mellan den förlorande sydstatssidan och Nordstaterna som i filmen infrekvent representeras av blåklädda soldater som patrullerar området.

Någon riktigt stark centralmakt verkar ändå knappt existera. Delar av Texas ser ut som laglöst land där driftiga individer karvar ut sin egna territorier, helt eller delvis på andras bekostnad. Andra bara kämpar på för att försörja familjen och trälar dag ut och dag in med att få grödorna att växa. Många människoöden passerar revy längs vägen. För det här är vad vi på oren svenska brukar kalla roadmovie eller helt enkelt - ska vi säga en western? Sådana kan se ut på flera sätt. Och senaste given från Paul Greengrass har vissa beröringspunkter såväl med den halvsekelgamla och aningen kontroversiella ”Soldier Blue” liksom bröderna Coens första inbrytning i genren, ”True Grit” för ett antal år sedan. Men premissen att några personer slumpvis förs samman av omständigheterna och måste företa en resa tillsammans mot osäkert mål, är universell och kan presenteras i många genrer.

Här är den fårade Tom Hanks en före detta armékapten (om jag minns gradbeteckningen rätt) men nu vanlig civilist som reser runt och läser upp de mest intressanta artiklarna från olika publikationer i ett USA sent 1800-tal, fortfarande på väg att formas som nation och helas från såren av sina inbördes konflikter. Och konflikterna är många. Dels mellan de olika sidorna i det visserligen avslutade, men på intet vis glömda inbördeskriget mellan Nord och Syd. Därutöver hyser den vita befolkningen överlag misstänksamhet mot olika indianstammar, mexikaner och mot de svarta som tidigare förslavats men efter kriget ska vara fria medborgare. Det hindrar inte sådant som nyhetsuppläsaren råkar på under sin väg från en plats till en annan. En svart man som lynchats när han av dokumentationen att döma skulle föra en ung flicka tillbaka till sin familj. Eller, det där är komplicerat. Hon har fötts in i en av de tyska immigrantfamiljerna, sedan levt med en indianstam och genom tragiska omständigheter blivit föräldralös ett par gånger om. Nyhetsuppläsaren kapten Kidd (Hanks) lyckas på något sätt inte komma ifrån uppdraget att hitta de släktingar som fortfarande finns och skulle kunna ta emot henne. Saken blir inte enklare av att hon bara talar indianspråket kiowa, med några enstaka ord tyska inblandade.

Och det blir en strapatsrik färd. Genom ett ofta ogästvänligt landskap under enkla förhållanden, med vagnshjul som kan svaja betänkligt, sandstormar och andra väderfenomen, samt inte minst rent fientliga och aggressiva människor som utifrån olika motiv antingen vill sko sig på flickan eller är misstänksamma mot alla inkräktare. Eftersom det är en western måste det till en rejäl skottlossning någonstans. Men Greengrass (fortfarande främst förknippad med Bourne-filmerna), lyckas göra någonting förvånansvärt eget och engagerande även av det. ”News of the World” är knappast hans mest actionpackade äventyr som helhet, men riskmomenten blir allt mer regelbundna och nära döden-upplevelserna hopar sig. Filmen riskerar som nästan allt annat i genren att fastna i vissa återkommande klyschor, men faller aldrig i fällan att gå helt överstyr. Även om man efterhand kan ana vad sensmoralen kan tänkas vara och ungefär i vilken riktning historien ska röra sig, fortsätter den vara just engagerande och levande fram till ett slut vars karaktär jag kanske inte ska orda om alltför mycket. Det är i alla fall inte det mörkaste möjliga.

© Johan Lindahl
2021-03-18

Photo Credit: Bruce W. Talamon/Universal Pictures/Netflix
På scen.

Photo Credit: Bruce W. Talamon/Universal Pictures/Netflix
På väg.

Originaltitel: News of the World
USA/Kina, 2021
Regi: Paul Greengrass
Med: Tom Hanks, Helena Zengel, Ray McKinnon, Elizabeth Marvel, Michael Angelo Covino, Mare Winningham, Gabriel Ebert, Fred Hechinger, Thomas Francis Murphy, Neil Sandilands, Winsome Brown, Bill Camp

Genre: Äventyr, Drama, Western
Svensk biopremiär: 2021-02-10
Teman: Originalproduktion från Netflix


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Netflix

     

Dela |