Kampen om Gallien (2000)

Häng denna bard i ett högt träd, tack!

0 russin

Året är 44 före Kristus. Hela Gallien är erövrat. Hela Gallien? Nej, en liten by håller fortfarande stånd mot romarna… Nej, det här är inte en recension av den nya Asterixfilmen men alla inblandade i "Kampen om Gallien" skulle behöva ordentliga doser av Miraculix trolldryck för att rädda sina karriärer ur den här soppan.

Som filmens titel anger kretsar handlingen kring Julius Caesars (spelad av Klaus Maria Brandauer i kejserliga poser som blev över från "Quo Vadis?") försök att ockupera det söndrade Gallien. För att stoppa romarna krävs det att de olika stammarna förenas under en enda kung, Vercingétorix, vars namn behändigt nog sägs betyda något i stil med "härskaren över en massa människor". Vercingétorix spelas av Christopher Lambert på det intetsägande och menlösa sätt som blivit hans maner sedan den första Highlanderfilmen (1986), kanske den sista sevärda film han har gjort. Som kung lyckas han samla de oeniga stammarna under sin krona samtidigt som han vinner Caesars respekt som härförare. Men naturligtvis krackelerar den ordnade ytan och problem uppstår på en mängd olika fronter. Och problemen begränsar sig inte till själva berättelsen utan de sprider sig som en löpeld genom hela produktionen.

"Kampen om Gallien" har ambitioner, vilket är ett gott tecken när det gäller film. Men den ganska oerfarna regissören Jacques Dorfmann har kanske satt ambitionsnivån lite väl högt. Filmen försöker nämligen lite väl ihärdigt, i både tema och bildarbete, att vara "Braveheart". Den försöker skapa en nationell hjälte av Vercingétorix på samma som William Wallace lyftes upp till en samlande figur i den senare filmen. Det går till och med så långt att vissa stridsscener är, ytterst tama, blåkopior av likartade scener i "Braveheart". Men där Mel Gibson lyckades nå oanade höjder med sin film kommer Dorfmann, som även producerat och varit medförfattare till filmen, knappt upp till marknivå. En orsak är att Lambert inte har Gibsons skådespelartalang men den avgörande faktorn är det stapplande och löjeväckande manuset. Om man satte tusen apor vid tusen skrivmaskiner i tusen år kanske de inte skulle kunna författa "Hamlet", men manuset till den här filmen borde de ha klarat av innan lunch den första dagen på jobbet.

Den engelska titeln på denna fransk-kanadensiska produktion är "Druids" och naturligtvis springer det därför omkring en hel del av dessa vitklädda präster i filmen. Förutom att de låtsas säga visa saker emellanåt förstår jag inte vad deras funktion är i filmen, men en av dem spelas av Max von Sydow. Vad är det som driver von Sydow till sådana här lågvattenmärken? Han är som vi vet en god skådespelare men när det gäller att välja utländska roller uppvisar han alltför ofta en fantastisk brist på omdömesförmåga. Vi får väl hoppas att han har bättre tur med Spielbergs kommande "Minority report".

Nog nu om detta kvasihistoriska dravel som kallas för "Kampen om Gallien". I slutet av varje Asterixalbum brukar den stackars barden förses med munkavle och hängas upp i ett träd. Samma öde borde drabba regissören Jacques Dorfmann…

© Andreas Hallgren
2002-02-15

(c) Buena Vista
"Is this a dagger I see before me?"

Originaltitel: Druids / Vercingétorix
Frankrike / Kanada, 2000
Regi: Jacques Dorfmann
Med: Christopher Lambert, Klaus Maria Brandauer, Max von Sydow, Inés Sastre m.fl.

Genre: Drama, Historia
Teman: Romerska riket


Ingår i följande teman


Romerska riket





     

Dela |