G.I. Joe: The Rise of Cobra (2009)

Leksakssoldaterna faller (precis som i den där Martika-låten)

2 russin

"Mumien"-regissören Stephen Sommers är tillbaka med en film baserad på plastfigurer och vars titel bara måste sägas med en överdramatiserad tevefyratrailer-röst. Sommers borde borga för action och specialeffekter i mängd och "G.I. Joe: The Rise of Cobra" borde vara en sensomrig, lättviktig popcornsuccé. Men blir det inte lite för mycket av det goda?

Vapenfabrikör McCullen (Christopher Eccleston med märklig skotsk dialekt) har tagit fram en ny typ av vapen; nanorobotar som äter upp metall i ett nafs och som fortsätter tills de stängs av via fjärrkontroll. Som vapen betraktat låter det som ett rätt korkat upplägg, men det är ju inte första gången slikt förekommer på film (Total Film har en lista för den hugade). Under transport av vapnen blir NATO-soldaterna Duke (Channing Tatum, "Step Up") och Ripcord (Marlon Wayans, "Scary Movie"-serien) överfallna av ett svartklätt gäng maskerade soldater och sedan räddade av ett svartklätt gäng maskerade soldater. De senare är G.I. Joes, en hemlig legoarmé med enorma resurser, specialteknik och förvånansvärt stora befogenheter. Duke och Ripcord blir naturligtvis nya medlemmar i gruppen, under Dennis Quaids befäl, och en vild, vild jakt kretsande kring de nya nanovapnen tar sin början.

Stephen Sommers ger en och annan nick åt "Mumien", den filmserie han är mest känd för; en bas i Giza, en roll åt Arnold "Imhotep" Vosloo, ett gästinhopp av Brendan Fraser och, tyvärr, en del småkrassliga 3D-effekter (en sunkig isbjörn och påklistrade skådespelareansikten på 3D-dockor är de jag främst drar mig till minnes) á la "Mumien 2". Men det ska inte stickas under stol med att denna minst sagt effektspäckade film också har en hel del välgjorda effekter att bjuda på. Kanske lite väl många dock.

För mig har "G.I. Joe" ett stort problem. En science fiction-action behöver naturligtvis inte vara realistisk, men jag tror faktiskt att vi här hade mått bra av lite mer jordbunden action som balans mot det luftiga manuset. Duke och Ripcord har vid en jaktscen i centrala Paris på sig specialdräkter som gör dem övernaturligt snabba, starka och tåliga. Plastfigurer som ligger till grund för filmen hade, enligt förpackningarna, "ledade armar och ben, så att de kan skicka iväg riktiga rallarsvingar" (om jag minns rätt), men de här rallarsvingarna är lite väl maxade.

Kort sagt, de alltför överdrivna elementen gör actionscenerna faktiskt lite tråkiga, på samma sätt som superhjältar utan svagheter blir trista. De filmhjältar som inte riskerar någonting kan heller inte vinna engagemang och sympati från publiken.

Samma "överkapacitet" gäller för den i filmen så viktiga nanoteknologin. Med denna tycks man kunna åstadkomma precis vad som helst och det är ju inte ett särskilt intressant sätt att lösa problem på. Ett sidospår: Teveserien "Mission: Impossible" led av samma dilemma sina sista säsonger. Så snart de uppfunnit "deus ex machina"-prylen som kunde få huvudpersonerna att se ut som precis vem som helst användes detta knep i varje avsnitt eftersom det var den enklaste, och rätt snart tjatigaste, lösningen på problemet. Manusförfattarna kunde ta semester. Det har de även gjort i "G.I. Joe" och vikarier från specialeffektsteamet har hoppat in i deras ställe.

Jag inser att jag låter en aning negativ i mitt omdöme av filmen. Det är en okej actionstund i biosalongen, men jag hade personligen gärna sett lite fler "Average Joes" bland alla dessa "G.I. Joes". Jag hade också, med Stephen Sommers bakom spakarna, förväntat mig lite mer humor invävd i historien. De roligheter som finns, som till exempel Darth Vader-imitationer, är till största delen ofrivilliga. Slutintrycket av "G.I. Joe: The Rise of Cobra" är ett av tomhet och föga lust att se den ofrånkomliga uppföljaren. För mycket effekter och för lite verkstad helt enkelt.

----
Trivia:
Det är lite roligt att gänget försöker rädda Eiffeltornet (scenen är med i trailern, så det kan väl inte räknas som en spoiler). I amerikanska scifi-filmer brukar annars både Eiffeltornet och Big Ben stryka med för att hjältarna ska hinna rädda Washington D.C. eller något annat genomamerikanskt. Även Moskva får hög prioritet senare i filmen. Så internationellt.

Mer trivia:
Du kan läsa mer om actionfigurerna G.I. Joe och Cobra i den här Wikipedia-artikeln om du är intresserad.

© Andreas Hallgren
2009-08-23

Källa: UIP
"Titta inte nu, men det verkar stå ett helt gäng där borta och filma oss."

Källa: UIP
Äntligen fick Stephen Sommers användning för kläderna som blev över från "Van Helsing".

Originaltitel: G.I. Joe: The Rise of Cobra
USA, 2009
Regi: Stephen Sommers
Med: Christopher Eccleston, Joseph Gordon-Levitt, Sienna Miller, Ray Park, Jonathan Pryce, Dennis Quaid, Channing Tatum, Marlon Wayans m.fl.

Genre: Action, Sci-fi, Thriller, Äventyr
Svensk biopremiär: 2009-08-12







     

Dela |