Elizabeth - The Golden Age (2007)

Guldkant rent estetiskt, men...

3 russin

- King Erik of Sweden, your majesty.
- Not again...
- Still madly in love with you.
- Still mad, you mean.
(Scener ur det rojala sällskapslivet, del 1).

Året är 1585. Spanjorerna under kung Filip II dominerar Europa, inte minst ur maritimt perspektiv. England står visserligen emot någotsånär, men hur länge till? Katoliker och protestanter är inte bästa vänner vare sig på kontinenten eller i det brittiska öriket. Drottning Elizabeth (Cate Blanchett) regerar från en protestantisk maktbas och diskuterar hur långt religionsfriheten ska gå med sina rådgivare, men håller för säkerhets skull sin katolska släkting och rival Maria Stuart instängd på ett slott i Skottland. Lizzy är fortfarande ogift och barnlös, vilket oroar en del av de redan nämnda rådgivarna runt henne. DÅ kliver Clive Owen in i bildramen som den väderbitne äventyraren Raleigh.

”Elizabeth” för tio år sedan var mästerlig i sitt nitiska förenande av ödesmättad, nästan cynisk klarsyn kring maktens villkor - och sin pulserande berättarglädje. Skuld och bot, höga ambitioner, förräderier... Wow, vilken härlig soppa! Och den blir bättre av att ses om. "Golden Age” är uppbyggd på ett liknande sätt, med samma kryddor plus lite piratvibrationer á la Errol Flynn. Den är kontinuerligt snyggt filmad, rent överjordiskt tjusig i långa stycken. Men vad den säger bakom den glassiga ytan är kanske inte lika bestående den här gången.

Dialogerna är definitivt inte samma under av skärpa som sist, ibland på gränsen till plattitydiska. Filmen är lite 'softare' och mer optimistisk, inte alls lika hotfull trots EM i sjöslagsmål lurande i vassen. Synfältet är mättat av färger, vyer, panoraman och spektakulära detaljer (missa inte hästen som hoppar från ett skepp i nöd). Ja, det är ofta en veritabel festival för ögonen. Och drottningens ångest och samvetskval inför tuffa beslut griper tag i perioder. Maria Stuart smider ränker och måste sona sitt brott - eller? Känslorna för Raleigh är grund för svartsjuka när andra också trånar efter honom. Och spanjorernas möjliga invasion är kanske omöjlig att hejda.

Men, men...det blir inget mästerverk den här gången. Filmen hittar aldrig samma perfekta balans som sist mellan melodrama och realism. Och ändå kan man förlora sig i bara bildspråket och inte bry sig sådana problem som att behöva analysera budskapet eller nagelfara den historiska akuratessen, och så vidare. Visst är spanjorerna kantigt beskrivna och Elizabeth var egentligen över 50 år när dramat utspelas, därmed knappast så fertil som diskuteras här. Mentorn Walsingham (Geoffrey Rush) har veknat några tum sedan föregångaren och njuter nog inte lika mycket av att tortera statens fiender som förr. Det är säkert ett hälsosamt drag rent mänskligt, men han framstår också som mer tandlös och inte alls lika fascinerande. Och Raleigh är nog lite mer respektlös än vad en riktig drottning skulle ha tolererat vid den här tiden.

Men som fri tolkning av en tidsanda och som ett läckert historiskt äventyr håller det trots allt. Generellt känns det som om regissör Kapur har lite mindre att berätta och därför drar ut på sina guldscener för att inte missa tillfällen till riktig 'impact' när de uppenbarar sig. Det får väl förlåtas. Han har inte glömt hur man smeker publikens estetlökar. Hmmm... lät det där oanständigt så var det antagligen inte avsett så när jag skrev det, inte på ett medvetet plan i alla fall.

Och just det, Cate den oförlikneliga, hon är så majestätisk det bara är möjligt med det här materialet som bas.

© Johan Lindahl
2008-05-09


DVD / Blu-ray

En making-of avslöjar producenternas idéer om att predika tolerans som vägen framåt, i motsats till religiös fanatism. Och Clive Owen ger sin syn på Raleigh:
- The Classic 16th Century dude.
Intressant är hur Jordi Mollá ser på sin karaktär, kung Filip II, en person som tror sig vara kändlig men kanske saknar samvete. Kapur tar upp symboliken om gudomlighet och låter övertygande. Hans film kanske har mer djup än jag upptäckte?
Dessutom finns en hel del material om hur armadan återskapades, om arkitektur och slikt, och så överblivna scener, med bland annat ett replikskifte som förtydligar förräderier, och så ett avhugget huvud i närbild om det kan verka attraktivt.
Möjlighet till kommentarsspår med regissören? Svar ja.
Originaltitel: Elizabeth - The Golden Age
Storbritannien / Tyskland / Frankrike, 2007
Regi: Shekhar Kapur
Med: Cate Blanchett, Clive Owen, Geoffrey Rush, Abbie Cornish, Jordi Mollá, Rhys Ifans, Samantha Morton

Genre: Drama, Historia, Krig, Romantik

Relaterat: Elizabeth (1998)







     

Dela |