Fort Apache (1948)

Kluvna budskap i välgjord västernklassiker

3 russin

En strikt ny överste (ypperligt och stelt spelad av Henry Fonda) anländer till Fort Apache i Arizona, gränslandet till den sanna vildmarken. Han lägger en massa energi på att få hyfs på de oborstade och alldeles för avspända soldaterna, och filmen lägger ner lika mycket energi på att etablera både ett gäng karaktärer och potentiella problem innan den till slut blir intressant och riktigt häftig. Spritskämt, dansnummer och oväntade utbrott av skönsång från råbarkade soldater får stort utrymme samtidigt som Ford, nästan i förbigående, placerar ut spelpjäserna för en spännande och intressant final.

Shirley Temple (här nästan vuxen och inte helt olik Judy Garland) fick aldrig riktigt fart på sin karriär efter att hon lämnade barnskådespelarnas gullegullfack. När man ser henne här är det lite svårt att förstå varför; hon har ju den rätta oskyldiga men söta uppsynen och fungerar fint som love interest åt den rakryggade O'Rourke. Hennes far, nämnde överste Thursday, förstår dock bättre än de andra hur viktigt det är med klass och rang, så något äktenskap kan det förstås inte bli tal om. Stackars Fonda, som måste spela en karaktär vars samtliga handlingar är antingen dumma eller otrevliga eller både och. I den senare kategorin ingår hans uppförande mot Cochise, vilket leder till krig och mäktiga scener.

Skillnaderna mellan "Fort Apache" och "Diligensen" verkar vara lika många som likheterna. I "Diligensen" var indianerna ett ansiktslöst hot mot huvudpersonerna och kavalleriet de klassiska hästburna änglarna som anländer till trumpettoner och räddar dagen. Samma element används i "Fort Apache" (anfallande indianer, kavalleri, fantastiska och faktiskt oroväckande stunts, en liten kärlekshistoria med förhinder mitt i dramatiken, vackra scenerier från den amerikanska vildmarken) men i en film som verkar slå ett slag för rättvisan och utmålar en tanklös arrogant överste som största boven i dramat medan Apacheledaren Cochise har både heder och strategisk begåvning. Den tragiskt mäktiga finalen (ej att förväxla med epilogen) skulle mycket väl ha kunnat influera Kurosawa till sorgliga bataljer i "Ran" och "Kagemusha".

Men när sedan epilogen kommer, kommer också tveksamheten. Var "Fort Apache" kanske ändå i första och sista hand en insmickrande hyllning till "pionärsandan och modet hos de män (och deras trogna kvinnor) som formade USA"? Denna tveksamhet faller inte innanför ramen för fascinerande tvetydighet, den andas snarare kompromiss. Behandlingen av indianerna och deras förmenta vildsinthet har effektivt ifrågasatts men äventyret och patriotismen ska i slutändan få sista ordet. Kapten York, Waynes karaktär, speglar tveksamheten. Det är uppfriskande att se honom vara den som står för förnuftet och hedersamheten, men det är sorgligt att i slutet av filmen se honom falla till föga för behovet att utmåla människor som inte förtjänar det som hjältar.

John Ford var inte en lika stor rasist som D. W. Griffith - en man som också använde den "historiska" äventyrsgenren för att nydana det filmtekniska berättandet - men han var verkligen ingen David Lean. Som filmskapare var han enormt skicklig och inflytelserik och det amerikanska landskapet skildras med suverän känsla i vackra bilder - men berättelserna präglas också av ett naivt skönmåleri och en konservatism som det är svårt att bortse ifrån. Inte minst när han, som här, tillfälligtvis visar prov på en större komplexitet.


FOTNOT
"Fort Apache" är första delen i vad som brukar kallas Fords kavalleritrilogi, där del två och tre är "She Wore a Yellow Ribbon" respektive "Rio Grande".

© Anders Lindahl
2006-02-14


Tack till Atlantic Film för recensionskopia

DVD / Blu-ray

I Atlantics Wayne-box finns en skiva med "Fort Apache" både som svartvit och kolorerad. Jag behöver väl knappast säga vilken version du ska se. En trailer ingår också.
Originaltitel: Fort Apache
USA, 1948
Regi: John Ford
Med: Henry Fonda, John Wayne, Shirley Temple, Pedro Armendáriz, Ward Bond

Genre: Action, Western

Relaterade artiklar
Hazzans Hollywood: Henry Fonda
Hazzans Hollywood: John Wayne
Hazzans Hollywood: Shirley Temple







     

Dela |