De bästa filmerna under 2003

Russinredaktionen har utsett sina favoriter under filmåret 2003


Ännu ett nytt år väntar och vi på Russin.nu passar traditionsenligt på att reflektera över året som gått. Vad var bäst och vad var egentligen sämst?


Vi kommer aldrig att kunna se allt som går på bio eller strömmar hit via DVD och video. Känn dig därför inte alltför ledsen om inte din favorit kom in på listan i år, det här är helt enkelt våra personliga favoriter från året som gått.

1. Sagan om konungens återkomst (Peter Jackson)
Kanske inte någon oväntad vinnare av "årets film" men Peter Jackson knyter ihop sitt epos på ett så storartat sätt att trilogikonkurrenter såsom klåparen George Lucas bara kan se sig omkörda för gott. Historien om knugen som kommer tillbaka kommer att uppfostra kommande generationer av filmfans och filmskapare och är, utan tvekan, en milstolpe - ett begrepp som förvisso är en kliché men som sällan passat så bra som här.

2. Spirited Away (Hayao Miyazaki)
Visst är det anmärkningsvärt att vi har hela två animerade filmer på topp-tre i år? Det är också kul att se att de kommer från så skiljda filmklimat som USA och Japan. Miyazaki har skapat en vacker, konstig och drömlik historia som charmat alla som kommit i dess väg - även oss. Vågar vi hoppas på en rejäl anime-våg nästa år?

3. Hitta Nemo (Andrew Stanton, Lee Unkrich)
Pixar hittade formen för många år sedan, sedan dess har de bara briljerat och de gör de med besked i denna totalcharmiga undervattenshistoria. När Disney i allmänhet bara spottar ur sig titlar som "Lejonkungen 3" och andra trötta deja vú-upplevelser så känns det som att de definitivt bör vara tacksamma för flaggskeppet Pixar.


PERSONLIGA FAVORITER
Vi har också låtit alla i redaktionen välja ut sina personliga favoriter och förklara varför de är så bra:


Årets bästa enligt Anders Lindahl:

1. "Sagan om konungens återkomst"
Liksom i de föregående filmerna väger hjärtat, stämningen och de
uppslukande miljöerna mycket tyngre än mina små invändningar. Det blir en ny topplats från mig för Jackson och gänget.

2. "Spirited Away"
Konstigast och toksnyggast i år var Miyazakis "Alice i Underlandet"-artade mindtrip och att den dök upp på svenska biografer kan man bara tacka för.

3. "Hitta Nemo"
Pixar gör precis vad de brukar: charmar, roar och imponerar stort.
Datorgrafik kan ha själ!

...och den sämsta:
"Terminator 3"
Det plattaste fallet, sett till budget och andra förutsättningar, gör
Jonathan Mostows fumliga och tama sequel till Camerons båda
actionklassiker. Om man verkligen kunde resa i tiden vore det en bra idé att sätta stopp för denna film redan på planeringsstadiet.


Årets bästa enligt Andreas Hallgren:

1. "Sagan om konungens återkomst"
Överdådigt, mastodontiskt och understundom hjärtsnörpande avslutas den enda filmtrilogi som är värd att prata om i dessa filmseriedagar. Ett mästerverk har fullbordats och flera års kommande njutningar på DVD står oss till livs. Tack för detta Peter och alla ni andra.

2. "Spirited Away"
Miyazaki visar återigen att animerad film kan vara mer än söta små djur som brister ut i plötsliga sång- och dansnummer. Fantasi, sköna karaktärer och ett underbart hantverk får hela genren animerad film att rocka fett. En välförtjänt Oscar och en lika hedervärd placering på årsbästalistan för denna film.

3. "Far from Heaven"
Ett intressant tidsporträtt om McCarthy-erans trångsynthet och rädsla för det avvikande och uppfångad mitt i detta, och i skönaste Technicolorfärger, Julianne Moore och Dennis Quaid som får omvärdera sina liv. Sevärt.

...och den sämsta:
"Kontorstid"
I en tid när det sakta, sakta börjar ljusna i den svenska komedigenren kommer Tomas Alfredsson och gör oss modfällda igen med ett krystat, dåligt skrivet och lika dåliga spelat försök till roligheter. Tråkigt och helt onödigt, eller hur?



Årets bästa enligt Christer Johansson:

1. "Gangs of New York"
Fånigt underskattad storfilm, men jag och några få till förstår oss på Martin Scorseses mästerverk.

2. "Hitta Nemo"
Söta akvariefiskar i ett animerat mästerverk, som i det närmaste utrotningshotat clown-fisken.

3. "Pirates of the Caribbean"
Johnny Depp briljerar med sitt överspel i denna ultimata pojkdrömsäventyrsfilm.

... och de sämsta:
"Daredevil"
Ben Affleck i rött latexgummi...

"Charlies änglar 2"
Förmodligen satt McG med ett gäng överblivna rockvideo-scener. Manusförfattarna fick i uppdrag att sätta ihop dem till en film. Resultatet blev utan logik, utan själ, utan hjärna.


Årets bästa enligt Johan Hultgren:

1. "Tale of Two Sisters"
Jag ber på mina bara knän att Scanbox eller SF skyndar sig att distribuera detta koreanska skräckmästerverk till våra biografer under 2004. Det är en komplex och hårresande otäck historia med enorm detaljrikedom och mycket värme. En av de bästa skräckfilmerna - någonsin.

2. "Guds stad"
Årets tvåa kommer oväntat nog från Brasilien - ett land som sällan utmärker sig i dessa sammanhang. "Guds stad", som i år äntligen nått de svenska biograferna är sprängfylld med berättarglädje, snygga bildlösningar och ett manus som får en att tappa tron på mänskligheten. En film som ger en ny och fräsch syn på maffia, gängbråk och organiserad brottslighet.

3. "Sagan om konungens återkomst"
Peter Jackson kan ta en välförtjänt semester. Han lyckades med det man inte ville tro var möjligt, att förvandla tusentals sidor finfin fantasylitteratur till något av det mest fängslande som visats på vit duk. Men ärligt talat, det ska bli skönt att slippa ringen-hysterin nu.

...och den sämsta:
"Hulk"
Det har säkert gjorts sämre filmer än "Hulk" i år men i förhållande till de uppbyggda förväntningarna så går det inte att se "Hulk" som något annat än en flopp av stora mått och ett riktigt bottennapp för Ang Lee. Ett svalt, oengagerande drama med små inslag av ful CGI.


Årets bästa enligt Johan Lindahl:

1. "Chaos and Desire"
Ja...jag vet inte vad jag ska skylla på - en personlig uppenbarelse kanske? En film som på ett diskret påträngande sätt illustrerar devisen "Livet är vad som pågår medan du är upptagen med att göra upp andra planer".

2. "Magdalenasystrarna"
Årets argaste film, troligen. En av de bäst berättade, säkerligen.

3. "Hero"
Budskapet verkar komplicerat för oss västerlänningar. Men att det är en av årets absolut vackraste filmer är lättare att slå fast.

© Johan Hultgren
2003-12-28






     

Dela |