Några tips ur Netflix-biblioteket

Russin.nu surfar på hajpen med webbens kanske bästa Netflix-tipslista.


Klicka här för att skippa företalet och komma direkt till listan

Nu finns, som du vet, amerikanska nätvideojätten Netflix i Sverige också. Det var la roligt? Utbudet är dock ännu inte enormt. Som de båda konkurrenterna Headweb och Voddler har noterat så erbjuder de inte det senaste, det "DVD-aktuella" som man fortfarande kallar det. Där gäller fortfarande On Demand, pröjsa-per-film, som när man hyrde sin Moviebox och en VHS med senaste Bond, fast med andra distributionssätt.



Istället är Netflix en prenumerationstjänst med ett arkiv bestående av lite äldre grejer som man alltid har strömmad tillgång till så länge man betalar månadskostnaden (eller så länge man kan utnyttja priskriget och kolla gratis). Inget jättenytt under solen. Voddler med flera erbjuder en del gratisfilmer tillsammans med sitt PPV. Via digitalboxen kan jag kolla igenom filmerna från de filmkanaler jag betalar för när jag vill och Viaplay och C More satsar hårt på flatrate-frihet via olika enheter. Ingen av dem har dock "allt". Att ingen tjänst, inte heller Netflix, når Spotify-graalen (vilket inte heller Spotify gör, men de är bra nära) är något som annat VD:n Reed Hastings kommenterar till Internetworld:

- Du anar inte hur avundsjuka vi är på Spotify! De har tillgång till i princip all ny musik, och behöver sällan bry sig om exklusivitetsavtal. Tyvärr ser marknaden på film- och tv-området inte alls ut så. I Sverige har vi till exempel inte lyckats få något avtal gällande material från Viaplay, och HBO blockerar oss numera också. Det är en trist tradition inom film, att olika distributörer blockerar varandra.

Så de nyaste filmerna lyser med sin frånvaro. "Cykeltjuven" och "No Country for Old Men" har du som cineast redan sett fem gånger och "Human Centipede" känns inte så oumbärlig. HBO släpper snart sin egen tjänst i Sverige så deras grejer lär du inte heller hitta här. De serier som finns är man ett par säsonger efter med. Om man fastnar i "Sons of Anarchy" får man alltså hitta ett alternativt sätt att hinna ifatt när de just nu tre säsongerna hos Netflix är avbetade. Ett alternativ är väl att bara börja följa avslutade serier, som "24". Vad ska jag med Netflix till, kanske du undrar?

Kanske ingenting, ärligt talat, men det finns faktiskt en hel del sevärda rullar i Netflix-biblioteket, både kult och mainstream, gammalt såväl som halvgammalt, filmer som du Bör Ha Sett men kanske inte har sett. Och rent tekniskt är det väldigt genomarbetat. För egen del har jag i skrivande stund följande sätt att tillgodogöra mig utbudet på: iFånen, paddan, datorerna, PS3:an och WD TV Live. Överallt lika generande smidigt. Hade min TV varit smartare hade den också kunnat Netflixa utan hjälp från externa konsoller och puckar. Givetvis finns det även till Apple TV, Wii och X-låda. Och den film du börjar kolla på hemma via valfri enhet kan du lätt fortsätta se på tåget (eller på jobbet) på din kloka telefon. Alla enheterna vet exakt vad du har gluttat på, och var i filmen du lämnade av. Och som en liten aha-grej: när jag startar en film på min iPhone frågar den om jag vill titta direkt på telefonen eller via min PS3:a. Vid det senare valet reducerar sig telefonen till en fjärrkontroll och spelar upp filmen på TV via spelkonsollen.

Undertexter (av skiftande kvalitet, förstås) finns på de nordiska språken (förutom isländska), men tyvärr inte engelska. Det sistnämnda är något som bland annat sentittande småbarnsföräldrar uppskattar, så man lättare kan uppfatta lågmäld dialog utan att behöva höja volymen så mycket att nästa explosion väcker de små krabaterna.

Men jag avviker från ämnet ... Och ämnet är att du med andra ord troligen inte har någon ursäkt att inte ge nedanstående filmer en chans.

Netflixlistan

Filmerna nedan har det gemensamt att jag gillar dem och att de inte i skrivande stund hittas i någon av "Populär"-listorna på Netflix. Klicka på titeln för längre recension här på russin.nu

Excalibur
John Boormans Kung Arthur-saga är en stämningsfull, påkostad och ganska så "vuxen" historia.

Fearless
Jet Lis "sista martial arts-film" är ett relativt jordnära men ganska så magnifikt spektakel, med fantastiska kamper men också stunder av både värdighet och allvar.

Big Trouble in Little China
John Carpenters tramsiga Hongkong-hyllning med Kurt Russell i högform brukar alltid roa mig.

Bleka dödens minut
En klassisk saga för både vuxna och barn, med riktig humor och riktig spänning.

Three Kings
Amerikanska soldater letar guld under första Irakkriget. Vass satir möter blodigt allvar och en del spektakulära sekvenser.

Battle Royale
Tillsammans med ett par korta gamla Stephen King-romaner är det här filmen som "absolut inte" har inspirerat till "Hunger Games". Ettan är lika stark som uppföljaren "Battle Royale 2" är usel.

Open Range
Kevin Costners värdiga och spännande hyllning till westerngenren.

Den längsta dagen
Klassisk sammanfattning av D-dagen i gnistrande svartvita bilder med tusentals kända skådisar.

Death Race 2000
Extremt rubbad liten 70-talsfilm av en sort som nästan aldrig görs numera. På gott och ont.

Berätta inte för någon
En tajt och spännande fransk thriller som man inte måste vara "pretto-cineast" för att uppskatta.

Gone Baby Gone
Ben Affleck regisserar lillebrorsan Casey i filmatisering av Dennis Lehane-roman. En av 2007 års bästa filmer.

The Nightmare before Christmas
Tim Burton drog igång det här stop motion-mästerverket när han fortfarande hade idéer kvar. Danny Elfman skrev musiken och sjöng huvudrollen.

Slutligen några orecenserade:


30 Days of Night
Såhär ska vampyrfilmer vara! Med grymma, djuriska vampyrer som intar en stad i Alaska under den sollösa perioden. Och inte en jädra älva eller varulv så långt ögat når.

Rocketeer
Ett redigt spektakel i den ton som Marvel-filmerna nu anammat ett par decennier senare. Med Jennifer Connelly!

Stardust
Vår tids "Bleka dödens minut", skulle man kunna kalla den här sköna, Neil Gaiman-baserade sagofilmen.


Sådärdå, ett litet urval, som säkert kunde ha blivit tio gånger så stort. Men jag sätter stopp här och tillönskar er en trevlig filmstund.

© Anders Lindahl
2012-10-20


Cary Elwes och Robin Wright i "Bleka dödens minut"

(C) Disney

The Longest Day: Fox

Dela |



Relaterat ur russinbloggen
2012-11-22: Fler Netflix-tips





     

Dela |